Så funkar Hittaut

⇦ Tillbaka

Leta checkpoints och upptäck din närmiljö med Hittaut

Hittaut är en gratis friskvårdsaktivitet där du med hjälp av karta (på papper eller i appen "Hittaut") ska finna checkpoints. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer och de är placerade i stadsmiljö, parker, bostadsområden och tätortsnära skogar. 

Hittaut är tillgängligt dygnet runt under sommarhalvåret så du kan ge dig ut när det passar dig. Du kan delta på egen hand eller tillsammans med andra. Välj om du vill gå, springa, cykla, åka skateboard, inlines eller något annat. Vissa checkpoints är placerade längs asfalterade eller hårt packade grusvägar, för att vara tillgängliga med barnvagn, rullstol, permobil, rullator, cykel eller liknande. Dessa är märkta med en rullstol. 

Varje checkpoint är markerad i terrängen med rosa Hittaut-logotyp, nummer och bokstavskod. Skapa ett Hittautkonto och registrera koden på de checkpoints du hittar. Då är du automatiskt med i utlottningen av priser. Om du vill kan du utmana en vän, granne eller kollega i Hittaut och följa resultatet i topplistorna på hemsidan. Känner du dig osäker på din orienteringsförmåga? Ingen fara, börja med gröna checkpoints – det är dom lättaste. Du kan även aktivera mobilens GPS och ta hjälp av den i appen.

Här skapar du ditt Hittautkonto

Lättläst om Hittaut

Lycka till! 

”Superrolig aktivitet för hela familjen! Jag har hittat ut med min 5-åring, hela familjen, med svärföräldrar, med mormor, med vänner och kollegor. Fantastisk aktivitet som gör det enklare att ta sig ut i naturen och möjlighet att se nya platser både i sin egen stad och i andra städer. Rekommenderar det alltid till alla!”


Finn rätt väg

Med hjälp av kartan, som är en avbildning av verkligheten, finner du din väg fram till respektive checkpoint. Vill du lära dig mer om hur du ska tolka kartan och förstå vart du ska? Vill du lära dig kartans färger och symboler? Gå till så funkar orientering.

Kartan finns i pappersform och digitalt. Om du inte fått papperskartan i brevlådan kan du hämta en på våra utlämningsställen eller skriva ut den i mindre delar. I appen Hittaut och på hemsidan har du tillgång till alla Hittautprojekts kartor, ifall du skulle vilja Hittaut på fler platser.

Om du vill kan du ta hjälp av mobilens GPS-markör på kartan för att se vart du ska. Den går att aktivera på både hemsidan och i Hittauts app, som finns för iOS och Android. Gå till inställningar och ge åtkomst till platsdata om den inte dyker upp automatiskt.

  • För Android: gå till " Mina inställningar" och slå på “använd gps-funktion på kartan”. Säkerställ att du gett åtkomst till platsdata för Hittaut-appen genom att gå till mobilens inställningar, appar, behörigheter, plats. 
  • För iOS: gå till mobilens inställningar, välj Hittautappen, tillåt åtkomst till plats.

Hitta ända fram

I mitten av varje ring på kartan finns en checkpoint. Den är markerad i terrängen med en stolpe eller skylt med rosa Hittautdekal, nummer och bokstavskod. Ibland kan den vara svår att finna men till din hjälp har du en checkpointbeskrivning som anger vad du ska leta efter för föremål, tex stenen, gropen, branten, lyktstolpen, stakethörnet. Beskrivningen finns i en tabell på papperskartan och dyker upp när du klickar på en checkpoint i kartvyn på hemsidan eller i appen. Det finns checkpoints i fyra olika svårighetsnivåer, där grön är lättast och svart svårast. Läs mer om svårighetsnivåer här.

Om en checkpoint saknas eller är trasig är vi tacksamma om du meddelar arrangören så att vi kan åtgärda problemet.

Registrera checkpoints

På checkpointstolpen finns en siffra som motsvarar nummermarkeringen på kartan. Siffran bekräftar att du har hittat rätt! Det finns även en bokstavskod bestående av en eller två bokstäver, som du registrerar vid aktuell checkpointsiffra i kartvyn på hemsidan/i appen eller under "min sida" på hemsidan. Du behöver ha ett Hittautkonto och vara inloggad för att registrera checkpoints. 

Vinn priser

När du registrerar checkpoints är du automatiskt med i utlottningen av fina priser. Ju fler checkpoints du registrerar, desto större är chansen att vinna. Varje registrerad checkpoint motsvarar en lott. Att besöka samma checkpoint flera gånger ökar inte chansen att vinna. Däremot är en registrerad checkpoint med i samtliga utlottningar från dagen den registrerats.

Alla kan delta

Hittaut är gratis och alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Du kan Hittaut tillsammans med andra eller på egen hand. Välj om du vill gå, cykla, springa, åka skateboard, inlines eller något annat. Våra tillgänglighetsanpassade checkpoints går att nå på hjul och är märkta med en hjulsymbol. Dessa checkpoints är placerade längs asfalterade eller hårt packade grusvägar, för att vara tillgängliga för dem med till exempel barnvagn, rullstol, permobil, rullator eller cykel. Utmana grannen, kompisen eller kollegan och följ statistiken över registrerade checkpoints på hemsidan. Du kan Hittaut när du vill, för Hittaut är tillgängligt dygnet runt från säsongens start till slut. 

Vi som gör Hittaut

Friskvårdsprojektet Hittaut samordnas av Svenska Orienteringsförbundet och arrangeras ideellt av lokala orienteringsföreningar, med stöd från sponsorer och partners. Det är värdefullt för oss att alla deltagare registrerar sina checkpoints eftersom antalet personer och hur mycket de aktiveras genom Hittaut är viktiga siffror i dialogen med sponsorer, partners och bidragsgivare. 

Respektera djur och natur

Allemansrätten ger oss möjlighet att på ett ansvarsfullt sätt vistas i vår vackra natur. Visa särskild hänsyn när du passerar beteshagar och planterade hyggen och letar checkpoints i närheten av bostadshus så att du inte beträder tomtmark. Var observant på om det på mindre bilvägar är förbud mot fordonstrafik. Se mer information på Naturvårdsverkets hemsida och i vår artikel "På besök i naturen".

Hittaut hemma eller på semestern

Finns Hittaut där du bor? Eller i grannkommunen? Eller kanske dit du ska på semester? I rosa menyn i fönstrets ovankant finner du alla platser som har ett Hittautprojekt i år. 

Sverigekarta hittautorter 2021-04-13


Historik

Hittaut ägs och drivs av Svenska Orienteringsförbundet (SOFT) och arrangeras av lokala orienteringsklubbar runt om i landet. Som samordnare stöttar SOFT arrangörerna i de lokala projekten, arbetar för att sprida konceptet till nya platser samt utvecklar appen och hemsidan.

Idén till Hittaut föddes av några medlemmar i orienteringsklubben IKHP i Huskvarna utanför Jönköping 1996. Klubben fram en orienteringskarta över Huskvarna, som finansierades av lokala sponsorer och delades ut till alla hushåll som fanns på kartan. Skillnaden mot dagens Hittaut var att det inte fanns några checkpoints som lockade folk att ta sig ut och använda kartan. Projektet ansågs slutfört i och med att kartan var utdelad.

Drygt tio år senare, hösten 2007, vidareutvecklades idén. På kartan markerades checkpoints som också märktes upp i terrängen. Kartan utökades till att även täcka Jönköping. Kartan delades ut till 40 000 hushåll i Jönköping och Huskvarna i september 2008 och Hittaut blev snart en populär motionsform bland invånarna.

På Svenska Orienteringsförbundets orienteringsgala samma år fick initiativet pris för Årets offensiva satsning. Flera orienteringsklubbar fick upp ögonen för projektet, och de kommande åren spreds Hittaut till nya platser runt om i landet.

Hittaut har växt fort och nådde snabbt långt utanför Huskvarnas gränser. 2014 såldes Hittaut till O-Ringen AB som drev projektet tre år innan Svenska Orienteringsförbundet tog över vid årsskiftet 2017. 2019 blev det snarlika konceptet Stolpjakten en del av Hittaut. SOFT utvecklar Hittaut tillsammans med orienteringsklubbarna och dess ideella klubbmedlemmar för att deltagare och samarbetspartners ska få en friskvårdssatsning i världsklass.

Villkor och Policy

Vill du veta mer om de villkor och policys vi jobbar med? Läs här.


Fotograf: Anna Karin Lundgren