Nyheter

Vinnarna som lyckats fånga våren

Vinnare fototävling Andreas Nehvonen Vinnare fototävling Andreas Nehvonen
Fotograf: Andreas Nehvonen
Det är en speciell tid när vintern övergår i vår och naturen börjar sprudla av liv. Snöfälten som smälter, bäckarna som porlar och vitsipporna som täcker marken. En efter en slår buskar och träd ut och plötsligt är sikten i lövskogen mer begränsad och checkpointen svårare att upptäcka bland all växtlighet. Att fånga våren på bild när du hittar ut var uppgiften i vår fototävling som nu är avslutad. Här presenterar vi vinnarna.

Fototävlingen arrangerades i samarbete med hittauts huvudpartner Landshypotek Bank och har pågått från mitten av april till sista maj. Nu har juryn utsett tre vinnare som får var sin ryggsäck med innehåll som kan komma väl till pass på framtida skogsutflykter. Tack till alla er som delat med er av era upplevelser i skog och mark denna vår! 


Andreas Nehvonen är en av våra vinnare för bilden i artikelns ovankant. I bilden står Andreas sambo med sin cykel på en skogsstig där en lågt stående sol skymtar mellan träden. Med hittaut får paret variation i träningen.

"I år har jag och sambon fångat våren med mycket mountainbikecykling och löpning när vi letat checkpoints, även någon enstaka gång på rullskidor. Att plocka fram både mountainbike och rullskidor hör våren till och att ta nya vägar och stigar för att hitta checkpoints gör det ännu roligare. 

Mitt bästa tips för en lyckad hittaut-utflykt är att ta med en ryggsäck med något att äta och dricka, en extra karta och en kamera att fånga alla fina platser och upplevelser med som man får när man letar. Målet med hittautsäsongen är att ha roligt och hitta nya fina stigar och platser att träna på samt få några bra och roliga distanspass. 

För mig bidrar hittaut till avkoppling: när jag har kartan i handen är det skönt att glömma allt annat och bara fokusera på nästa checkpoint och vilket vägval jag ska ta. Det blir bra träning och det är roligt att upptäcka nya platser och se alla andra glada och trevliga människor som är ute och letar."


Fototävling fånga våren Jennie Kvist
Fotograf: Jennie Kvist

Nästa vinnare är Jennie Kvist som tidigare försökt att ta alla checkpoints så snabbt som möjligt men som nu anpassat ambitionen efter nya familjesituationen. Fokuset ligger istället på att med hjälp av hittaut få in motion i småbarnslivet och uppleva små vardagsäventyr med barnen, som syns läsa kartan i blåbärsriset i vinnarbilden här ovanför.

"I år då våren varit ganska kall och allt har gått lite långsammare än vanligt har vi fångat den genom att inspektera alla nya blommor och växter som har dykt upp. Suttit i en solglänta och fikat med kaffe och saft och till barnens förtjusning sett vårens första fjärilar. Vi har också stött på en och annan snöflinga men det låtsades vi inte om.

Mitt bästa tips för en lyckad hittaut-utflykt är att välja ett lagom stort område efter humör och låta barnen vara med att "läsa kartan". Jag pekar ut riktning men avslöjar inte exakt var nästa checkpoint är så att de får leta lite själva. Det blir jubel när stolpen väl hittas. En välfylld fikakorg är inte att förglömma, för alla härliga nya platser vi hittar att pausa på. 

Förra året när minstingen var liten bebis så hade vi med oss vagn till båda syskonen så att vi skulle kunna ta oss en längre sträcka. När hon hade somnat så kom vi till ett parti med mycket staket och övergångar över dessa, där vagnen inte gick att dra över. Då fick vi lyfta hela vagnen över staketen med en fortsatt sovande bebis i. Det var ju ganska jobbigt förstås, men det gick och hela familjen kunde vara med redan då. 

Förr om åren var det viktigt att hitta checkpoints så fort det bara gick, så då gick jag och min sambo upp extra tidigt någon dag i samband med släpp för att kunna hitta några av de närmaste innan jobbet. Vi cyklade in på en skogsstig som övergick till en lite mindre, väldigt gyttjig stig och självklart tog det tvärstopp och jag fick sätta ner benen rakt i ett gyttjedike som nådde mig upp över knäna. Lerig och stelfrusen var det inte riktigt tal om att åka direkt till jobbet men som jag minns det så hann vi självklart ändå ta de checkpoints vi hade planerat. 

Hittaut har hjälpt mig att komma ut i min närmiljö, i naturen och hitta nya fantastiska platser som finns så mycket närmre än vad jag trodde. Det är också ett sätt att få in en massa motion och jag har både promenerat, sprungit, dragit barnvagn och cyklat många mil genom Skövde för att hitta checkpoints. Det är ett roligt sätt att uppleva små miniäventyr med barnen utan att behöva styra upp så mycket själv. Hämta en karta, ta med fika och sen är en dag full med lek och utevistelse klar och vi kommer alltid hem glada. 

Det är svårt att få ihop tiden med jobb och småbarn så mitt mål för säsongen är att ändå ta mig tiden att komma ut och hitta alla årets checkpoints även om det tar hela säsongen att faktiskt hitta dem." 


Helena Söderlund fånga våren

Fotograf: Helena Söderlund

Vår tredje vinnare, Helena Söderlund, lyckades med sin bild att pricka in brytpunkten mellan vinter och vår i slalombacken: den smältande snön och några första tussilago som tittar fram genom fjolårsgräset. Med hittaut får hon tid för sig själv, frisk luft och motion.

"Jag tyckte att platsen var perfekt för uppgiften att fånga våren. Mina mål för hittaut i år är att besöka andra orter och platser som jag inte sett förut. Det är en av de bästa sakerna med hittaut, att man tar sig ut och ser annat. En annan är att våga utmana sig själv. Jag tycker det är roligt och utmanande att hitta kontrollerna men det är viktigt att ha gott om tid, så du slipper känna stress. Det viktigaste av allt är att ha roligt. 

För mig är hittaut ett perfekt tillfälle för lite egen tid och så får jag även motion och kommer ut i friska luften. Det är även en bra aktivitet för kvalitetstid med familjen eller en god vän. Ta med fika och avnjut den på en fin plats. Insup miljön och passa på att få in lite mindfulness."


Alla tävlingsbidragen går att se på Facebook eller Instagram under följande hashtags: #fångavåren, #hittaut och #landshypotekbank.