Nyheter

Vinnare i hittauts fototävling "på upptäcktsfärd"

Herobild vinnare fototävling Herobild vinnare fototävling
Tack för alla härliga bidrag till hittauts fototävling! Bland alla bilder på temat ”på upptäcktsfärd” har juryn nu utsett fyra vinnare som får var sitt presentkort från hittaut och Svenska Orienteringsförbundets partners Silva eller Bagheera.

Under våren har hittauts deltagare haft chansen att delta i en tävling där uppgiften var att fånga sitt hittautäventyr på bild. Årets tema som skulle avspeglas i tävlingsbidraget var ”på upptäcktsfärd”. ”Vad finner du för smultronställen när du hittar ut? Vilka prövningar ställs du inför i jakten på checkpoints? Vem eller vad stöter du på längs vägen?” Vi är så glada över alla tävlingsbidrag där ni hittautdeltagare har delat med er av vad ni upptäckt när ni varit ute med hittaut.

  • Sofie Uppegård har vunnit ett presentkort på 500 kr att använda på Bagheera.se
  • Therese Berggren har vunnit ett presentkort på 500 kr att använda på Silva.se
  • Sandra Viktor har vunnit ett presentkort på 500 kr att använda på Bagheera.se
  • Maria Westerman har vunnit ett presentkort på 500 kr att använda på Silva.se

De vinnande bilderna ser ni här under. Vi bad även vinnarna att berätta vad de tycker är det bästa med hittaut.


på upptäcksfärd
Äntligen framme efter att Sigrid velat utforskat varje sten och vrå längs vägen. Fotograf: Sofie Uppegård 

Sofie Uppegård som hittarut i Ovanåker berättar: "Det bästa med hittaut är att man upptäcker många nya fina platser i ens närmiljö och det är ett lagom stort äventyr för hela familjen. I år bestämde vi oss för att besöka alla checkpoints tillsammans hela familjen, vilket var lite utmanande ibland men mest väldigt roligt! Våra barn är 2, 4 och 6 år. När denna bild togs var vi ute på en ganska kort kvällsrunda som dock tog lite längre tid än tänkt då Sigrid  skulle utforska i stort sett varje sten och varje vrå efter vägen. Att hon dessutom är i "kan själv"-åldern bidrog till att det gick i ännu mer snigelfart. 

För en lyckad hittaut-tur som småbarnsfamilj rekommenderar jag att alltid ha med en bra bärsele eller bärstol, ifall att små ben inte orkar mer, eller om nån vill sova efter vägen. Kolla kartan noga efter lämpligaste vägen eller kanske den roligaste vägen, ta gärna med något att äta när orken tryter. Sist men inte minst, ha tålamod och låt turen få ta tid. Låt barnen få upptäcka allt spännande efter vägen. Passa på att själv stanna upp för att njuta av naturen."


på upptäcksfärd

Att inte låta sig stoppas av oväntade hinder längs vägen. Fotograf: Therese Berggren

Therese Berggren berättar om cykelturen som blev ett minne för livet: ”Jag tycker hittaut är så himla roligt. Jag har hittat massa nya stigar och guldkorn, både till fots och på cykel. Ibland har jag varit ute med familjen och letat kontroller, ibland själv som på bilden med mina bästa vänner. 

Vi bestämde oss för att ta färjan till Aspö i Karlskrona skärgård med våra cyklar. Vi la upp en plan på att hinna ta alla 15 kontrollerna innan färjan gick hem två timmar senare. Men vad vi fick kämpa! Vi fick bära cyklarna över flera stenmurar och stigarna var så dåliga ibland så vi fick springa med cyklarna istället för att sitta på. Vi fick kämpa och slita för att hinna ta alla checkpoints. Men fem minuter innan färjan kom var vi klara. Vilken kväll, som vi stressat och skrattat! Ett minne för livet!"

Therese bästa tips för en lyckad tur är att kolla kartan innan och lägga upp en plan för hur många och i vilken ordning du ska ta dina checkpoints. Det viktigaste är att ha kul och njuta, hälsar hon.


på upptäcksfärd
Återupptäckt av Sandviks badstrand. Fotograf: Sandra Viktor

En solig lördag i vår åkte Sandra Viktor i sällskap av maken Joel och dottern Freja till Sandvik, strax utanför Linköping. "En återupptäckt pärla, tack vare hittaut. Varken jag eller maken hade varit där sedan vi var barn. Om man ska göra en somrig hittaut-utflykt i Linköpingstrakten så välj detta område. Skogarna är sagolika och stranden skön."


på upptäcksfärd
Överraskad av regnet söker Lasse skydd längs gavlen. Fotograf: Maria Westerman

Maria har blivit positivt överraskad av sin man Lasses stora intresse, orientering, genom hittaut: "I maj månad var jag och Lasse ute med hittautkartan ganska mycket, vi har både cyklat och gått. Denna dag som bilden är tagen på, hade vi packat matsäck och tog checkpoints i Högbo utanför Sandviken. När vi hade en kvar blev vi överraskade av regnet. Då hittade vi det lilla taket vid Ålhusdammen där vi satt och åt vår matsäck, det var väldigt mysigt trots regnet. Vi uppskattar hittaut och min man orienterar och har gjort hela livet. Jag trodde inte att jag skulle tycka det var så kul. Jag gillar naturen, det är det viktigaste näst efter familjen. Nu i vår, så hade vi extra mycket tid för hittaut när corona tog över världen. Det är roligt att möta människor och småprata ute i skogen lite på håll. Vi får se om vi tar några checkpoints i Gävle också framöver."


Vi tackar än en gång för alla tävlingsbidrag och önskar alla en härlig hittautsommar!

Under v 30-32 tar även hittautteamet lite semester. Vi kommer såklart fortfarande att svara på mail skickade till hittaut@orientering.se men var beredda på lite längre svarstider än vanligt.