Nyheter

Vinnare i hittauts fototävling "Fånga hösten"

Fototävling Fototävling
Under september och första halvan av oktober har hittaut och Landshypotek Banks fototävling "Fånga hösten" pågått på Facebook och Instagram. Juryn har nu utsett tre vinnare bland de många härliga tävlingsbidragen.

Tävlingsbidragen har lyckats fånga årstidens särprägel: naturens färgprakt, den trolska dimman över sjöar och ängar, de röda solnedgångarna, daggen på spindelväven, skogens skafferi som bjuder på bär och svamp och krispigt klara höstdagar. Därutöver porträtteras utflykter i goda vänners lag, med familj eller fyrfota vänner. Stort tack till alla som deltagit med en bild!

I urvalsprocessen har juryn utgått från dessa kriterier: 

  • Fotot ska ha något med hittaut att göra
  • Fotot ska fånga hösten på något sätt
  • Bilderna ska fånga olika sätt att hitta ut – både väder och sällskap

Valet föll på följande tre bilder, som visar olika sätt att hitta ut på. Priset består av en ryggsäck från Landshypotek Bank med lite smått och gott som kan komma väl till pass på framtida skogsutflykter. Då vinnarna onekligen varit skickliga på att fånga hösten bad vi dem om deras bästa tips!


Hittaut med familjen

 Fototävling
Fotograf är Linda Ekström

"Mitt bästa tips är att inte vänta på det perfekta vädret utan att gå ut ändå! Med bra kläder och reflexer blir det oftast lyckat. På bilden är min yngsta dotter på 6 år som blivit en riktigt hittaut fanatiker i år. Förutom alla utflykter vi gjort på jakt efter checkpoints så har hon ägnat många timmar åt att studera kartan och rita kryss på upphittade checkpoints. 

Bilden tog i Tunabackar i Uppsala, när min dotter ville följa kartan själv och "ta om" checkpoints i vårt bostadsområde, vi hann bara ta en innan överflödet av kastanjer flyttade vårt fokus. 

Hittaut var helt obekant för oss tills en kollega entusiastiskt berättade om aktiviteten vid ett morgonfika vi hade online i april. Jag hämtade hittautkartan samma dag och sen var vi helt fast, hela familjen. Det bästa är att få ett mål med att gå ut och att jag som alltid varit rädd för naturen faktiskt börjat lämna gångvägarna och asfalten."


Hittaut med en fyrbent vän 

 Fototävling
Fotograf är Charlotte Melin

"Jag är nyinflyttad i Alingsås och fann en hittaut-karta vid en motionsanläggning och började leta checkpoints med en kompis. Ett superbra sätt att lära känna sin stad och hitta nya smultronställen. Kul att ha ett mål på promenaden och gå på nya ställen man inte hade hittat så lätt annars.

Bilden är tagen vid sjön Gerdsken i Alingsås, jag och hunden Charlie gick en runda på fem km, tog sju checkpoints i både regnskur och uppehåll med lite sol.

Mitt bästa tips för att fånga hösten är att bara ge sig ut och inte hänga upp sig vid att det är grått, blött och kyligt. Ta med en kaffetermos, hunden eller en kompis och gå en runda i naturen bland löv i alla olika färger. Är det blött och kallt ute så är det ju extra gött att komma in efter promenaden."


Hittaut oavsett väder

Fototävling
Fotograf är Erika Oscarsson

"Mitt bästa tips för att fånga hösten är att leta sig ut i skogen och njuta av alla fina färger och den friska luften som årstiden bjuder på. Bilden är tagen i vackra Östersund (Optand) och just vid denna tidpunkt var jag lite nostalgisk, då jag i tanken skickades tillbaka till tillfällena som man hade orientering på skolidrotten. 

Det här är andra året som jag hittar ut i Östersund. I fjol tog jag bara några kontroller. I år har jag tagit 155 stycken, drygt hälften av alla. Så kul och ett fantastiskt sätt att umgås med min kära sambo. Motion, tid på tu man hand, naturupplevelser, nya platser och inte minst ”skattjakt”. Kvalitetstid delux!"


Grattis och varmt tack till alla som publicerat tävlingsbidrag! Om du vill se alla tävlingsbidrag är de taggade med #fångahösten, #hittaut och #landshypotekbank på Facebook och Instagram.