Nyheter

Utflyktstips med Hittaut

Motala.jpg Motala.jpg
Hittaut i Motala längs Göta kanal
Förläng sommarkänslan med en Hittaut-utflykt! Under sommaren har ni som följer Hittaut i sociala medier fått flera härliga förslag på besöksmål där det finns Hittaut. Här kommer en sammanställning av dessa.


Motala

Motala är en av årets nykomlingar i Hittaut. Utmed Göta kanals strand finns en fin väg med några checkpoints omgivna av mäktiga lövträd. Kanske har de stått där sedan Baltzar von Platen tog initiativ till Göta kanal som byggdes mellan 1810-1832.

Vid Borenshults slussar finns checkpoint 40 och Göta kanals brantaste slusstrappa. Det är fem slussar och en höjdskillnad på 15 meter mellan sjön Boren och Motala ström.

På din Hittauttur kan du passera checkpoint 57 och Gamla Motalas verkstäder där det bland annat finns en utställning med världens första serietillverkade kylskåp. Börjar det kurra i magen finns det ett kafé i närheten med våfflor som specialitet.

Arrangören tipsar även om att besöka checkpoint 31, 33 och 50 vid Råssnäsudden.

Motalas checkpoints sitter ute till 30 september.

 Motala 2 liggande


Trolldalen, Bollnäs

Välkomna att hitta ut i linets hemvist i Trolldalen, Växbo, nordost om Bollnäs. Här finns 10 checkpoints att besöka i ett koncentrerat område med fina vyer och intressant historia. Några av Sveriges bäst bevarade linberedningsverk från 1800-talet finns här. De slingrande bäckarna har använts till att driva olika vattenverk. I Nydammen finns en badplats och om ni blir hungriga ligger även ett bageri i närheten.

Här kan du hittaut till den 2 oktober.

 Bollnäs


Varberg

I Varberg kan du leta checkpoints i såväl strandkanten som i de vackra bokskogarna. I området Tångaberg, ca 10 km norr om Varberg, finns både enkla och utmanande checkpoints i de vackra strandskogarna samt vid klipporna nära vågornas kluckande. I Rolfstorp, en bit öster om stan, kan du utöva Hittaut i vacker bokskog. Med den tredje Hittautkartan över själva Varberg kan du utforska den imponerande fästningen samtidigt som du letar checkpoints. I city finns det ett livfullt stadsliv samt närhet till havet och lugnet.

Checkpoints sitter ute till den 30 september i Tångaberg och Rolfstorp och till den 30 oktober i Varberg.

 Varberg 2021 liggande.jpg


Åre

Skandinaviens alpina hjärta går alldeles utmärkt att besöka på sommaren. Hittaut i Åre bjuder på lättillgängliga checkpoints i Åre by och checkpoints i blandade svårighetsnivåer i de närliggande samhällena Duved, Undersåker, Ottsjö, Hallen, Järpen, Tossön, Mörsil, Fröå och Kall.

På Hittaut-rundan kan du se Bergbanan som var en av Åres första liftar som stod klar redan för hundra år sedan, spana in Åreskutan från andra sidan Kallsjön eller kanske ha snöbollskrig mitt i sommaren med de sista snöresterna?

Totalt finns 162 checkpoints att leta rätt på fram till 30 september.

Åre liggande.jpg


Ronneby

Ett område med checkpoints i Ronneby är Brunnsparken som vann utmärkelsen Sveriges vackraste park 2005. Kriterierna för priset är att parken ska vara vacker, lättillgänglig och levande. Om du vill njuta mer av parken efter att du hittat alla checkpoints kan du ta ett varv på motionsspåret eller hälsans stig.

Ett för året nytt Hittaut-område är Slättanäs där checkpointletande med fördel kan kombineras med picknick eller ett bad i havet. Där finns även en trevlig vandringsled för fotgängare och cyklister.

I Ronneby kan du hitta ut till den 31 oktober.

Ronneby.JPG 


Ovanåker                                                                       

Finnstuguströmmen, strax väster om Homna, är en nyhet i Ovanåkers Hittaut. Här är checkpoints placerade längs med strömmen och erbjuder en lättare vandring genom öppen och fin tallhed. Voxnan som strömmar fram ackompanjerar stora delar av utflykten som passar hela familjen. Här finns minnesstenen Norgestenen samt en modell av en kolmila att beskåda. Det finns även en fin rastplats med vedgrill och vindskydd. 

Ett annat nytt område som Ovanåker erbjuder är Stafsbergsbodarna.

Uppe på Stafsberg, som är Ovanåkers högsta punkt, finner du fin utsikt, mysiga myrmarker, kulturlämningar och en riktig trollskog kring den gamla vallen vid Stafsbergsbodarna.

Checkpoint nr 21 som ligger vid Kullatjärn är arrangörens personliga favorit.

Till den 2 oktober kan du besöka Ovanåkers 125 checkpoints so mär fördelade på 5 kartområden.

 Ovanåker liggande.jpg


Rättvik

I Rättvik finns ett fåtal checkpoints med historisk prägel placerade i stan medan ett större antal finns i skogarna runt om samhället.

Gör ett besök vid Rättviks kyrka och se de 87 timrade kyrkstallarna som härstammar från 1700-1800-talet. Föreställ dig hur byborna tog sig till kyrkan till häst och ställde hästen i en av de små bodarna under gudstjänsten. Ett annat stall som du kan passera på din checkpointrunda i Rättvik är Lokstallarna, som inte inhyst några djur utan tåglok. I skogsområdet kring Jarlstugan finns checkpoints längs det som på vintern är ett spårsystem för längdskidor. Om du suktar efter milsvid utsikt över Siljan finns flera alternativ, med checkpoints längs vägen såklart. Du kan bestiga slalombacken, besöka utsiktstornet Vidablick eller ta dig upp på Hedsåsberget.

Du kan hitta ut till den 2 oktober i Rättvik.

Rättvik 2 liggande.jpg


Strömstad

Västkusten är känt för klippor, saltvatten och otroligt vacker natur och Strömstad är inget undantag. Här hittar du checkpoints både inne i staden och ute längs vackert rundade klippor intill havet. Dessutom bjuder Strömstad på kartområden såväl intill norska gränsen som på vad som ibland kallas för "Sveriges sydligaste fjäll", Tolvmanstegen. 

Avnjut färska räkor direkt från fiskeauktionen, ta båten ut till Kosteröarna i Kosterhavets Nationalpark eller ta ett dopp från Bohuslänska klippor - alternativen är många i Strömstad! 

Arrangören tipsar: Chp 43 (bild 3)- en liten mosse vid den stora Slätmossen, vackert och exotiskt. Mera Norrland än du tror om Bohuslan!

I Strömstad sitter checkpointsen ute till den 15 november.

Stromstad_semestertips 2022