Nyheter

Tar hittauttempen i Gnesta

Gnesta Gnesta
Julia Davidsson har i drygt två år ingått i det centrala hittautteamet med ansvar för deltagarsupport, administration och sociala medier. Som gammal Gnestabo ville hon testa hittaut i bekanta trakter - och insåg att det var första gången hon körde hittaut som motionsaktivitet. Det visar sig vara en helt annan upplevelse än "bakom spakarna"!

Gnesta har till säsongen 2019 startat hittaut och det finns totalt 50 st checkpoints på orten, både i stadskärnan och i närskogen runtom. Orienteringsklubben OK Klemmingen har tidigare år arrangerat Naturpasset men har till i år valt att gå över till hittaut för att kunna erbjuda en aktivitet som når ut till fler och är mer lättillgängligt.

Tar tåget till Gnesta för en checkpointstur
Som boende i Södertälje tar jag cykeln som sällskap på tåget till Gnesta och jag har då ett bra färdmedel för dagen som kan ta mig runt i stadsmiljön kring Gnesta. Jag kliver av tåget och börjar att ta mig mot min första checkpoint. Det är med spänning jag närmar mig den, det blir verkligen som en skattjakt då det är lite lurigt att se stolpen. De två nästkommande ligger precis bredvid vägen så att jag kan ta med cykeln nästan hela vägen fram. Sedan fortsätter jag mot nummer tre som ligger i en bostadsgränd med utsikt över Frösjön, det är verkligen en vacker vy när jag funnit den. 

Den sista checkpointen jag bestämmer mig för att ta ligger nere vid vattnet och det är riktigt svårt att hitta den. Till min hjälp har jag både papperskartan och appens karta där jag kan se min exakta position, vilket gör att jag enklare kan se var stolpen ska sitta. Trots hjälp från gps:en och att jag orienterat i nästan hela mitt liv så finner jag denna aktivitet som en utmaning! 

Jag hade kunnat fortsätta leta checkpoints i flera timmar, så roligt var det! Det blir som en drog, jag får en kick för varje checkpointsstolpe jag hittar. Det bjuds även på smultronställen varierat med gömda checkpoints vid en helt vanlig brant i en fin skog eller en gammal ruin.

Hittaut är verkligen ett enkelt verktyg att få se sig omkring på en ny plats likväl som en plats som man kanske bott på under stora delar av sitt liv. Det som gör denna aktivitet så lättillgänglig är att du kan göra det när du vill, hur du vill. Du kan ta checkpoints när du är på väg till ett annat håll för att göra färden lite roligare eller bara ge sig ut för att göra motionsrundan lite mer varierande. 

Gnestas hittaut får ett högt betyg och är väl värt ett besök. Passa på att komma ut innan säsongen är slut den 30 september.

Cykel

Cykel

Cykel