Nyheter

Ta din orientering till nästa nivå

Orienteringsskola Orienteringsskola
Hittaut erbjuder många utmaningar, konsten att passa kartan, veta vilket karttecken som är vilket och att följa en tydlig ledstång, det är inte det lättaste att få till. Här kommer några tips för att lyckas i Hittaut.


Del 1: Att passa kartan

Kartan är en förminskad och förenklad bild av verkligheten. För att underlätta kartläsningen ska kartan alltid vara vriden så att den passar in i terrängen. Detta kallas att passa kartan. Vi kan jämföra det med en pusselbit som bara passar in på ett sätt i pusslet. Ett bra hjälpmedel för att passa kartan är en kompass. När kartans norr sammanfaller med verklighetens norr är kartan passad. Kompassens norr-pil kommer då att ligga i linje med kartans meridianer (nord-sydliga linjer). Då kommer stenen till höger om stigen på kartan, ligga till höger om stigen du är på. När kartan visar att du ska ta vänster framme i korsningen ska du svänga vänster. Observera att du när du svänger måste byta grepp om kartan för att behålla den passad mot norr.

Passa kartan planka

Del 2: Hitta ända fram 

Sista biten in mot en checkpoint är det bra att veta vad du letar efter. Oftast är det enklare att först finna terrängföremålet som checkpointen är placerad vid innan du börjar leta efter själva stolpen eller skylten. Lär dig de vanligaste karttecknen så att du kan tyda vad symbolen i mitten av checkpoint-ringen betyder. Du kan även läsa dig till var checkpointen är placerad i checkpointbeskrivningen. Beskrivningen finns i en tabell på papperskartan och dyker upp när du klickar på en checkpoint i kartvyn på hemsidan eller i appen. Lyft blicken från kartan och speja!

karttecken.PNG


Del 3: Ta hjälp av ledstänger

För att göra vägen till nästa checkpoint så enkel som möjligt är ett sätt att följa en ledstång. En bra ledstång syns tydligt i naturen, så som en väg, stig, bäck, kraftledning, ängskant eller hyggeskant. Ibland kan du behöva byta mellan två eller flera ledstänger för att komma ända fram till en checkpoint. Så småningom kanske du lär dig att följa mindre tydliga ledstänger, exempelvis en sankmark eller höjd. Kontrollera att du är på väg i rätt riktning när du följer en ledstång eller byter mellan två ledstänger.

Väg över äng


Del 4: Planera din rutt 

Orientering är självvald väg i okänd mark. Det fastslogs 1938 när Svenska Orienteringsförbundet bildades. Att finna den bästa vägen som är snabbast och säkrast att genomföra till nästa checkpoint är nyckeln till framgång i orientering och Hittaut. Innan du lämnar en checkpoint är det dags att planera hur du ska ta dig till nästa. Det kan finnas flera vägval att välja mellan som är olika svåra att genomföra. Välj det som är säkrast på din nivå. Du kan tex se om det finns några ledstänger såsom en stig, bäck eller ängskant att följa hela eller delar av sträckan. Se ut några tydliga terrängföremål att bocka av längs vägen, tex en sten, brant eller byggnad som bekräftar att du är på rätt väg. Kika även efter om det finns något som fångar upp dig ifall du skulle gå för långt. När du har din plan klar är det bara att börja.

vägval livelox


Del 5: Att tappa bort sig

Tappat bort dig i skogen? Det händer att även den mest erfarne orienteraren inte riktigt vet var hen är. Då är det bra att ha några strategier för att förstå var man är.

  • Stanna upp istället för att irra omkring. Passa kartan mot norr. Finns det några tydliga terrängföremål som du kan identifiera på kartan?
  • Hur fel kan jag vara? Gå tillbaka i minnet, eller i verkligheten, till där du senast visste var du var. Vad kan ha hänt sen dess? Finns det någon tydlig uppfångare åt något håll, alltså en väg, sjö, åker, sankmark eller liknande? Ta ut en riktning, gärna med kompass, mot den och ta dig dit.
  • Har du mobilen med dig kan du ta hjälp av gps-markören. Kolla i mobilens inställningar att du tillåter platsdelning med appen.

Och framför allt, håll dig lugn! Lycka till med orienteringen! 

Läser kartan