Nyheter

Sverigesemester med husbil – "hittaut gjorde vår sommar"

Eva Lindahl hero Eva Lindahl hero
Eva visar kartan för Nils Ferlin i Filipstad.
När vintern håller hela landet i sitt stadiga grepp kan det kännas avlägset med sommarvärme och grönskande natur. Eva och Jan från Trollhättan minns tillbaka till sommarens husbilssemester mellan hittautorter och hoppas på en lika innehållsrik hittautsäsong detta år.

"I sommar har vi haft enorm glädje av hittaut-checkpoints runt om i Sverige, mycket tack vare vår rullande sommarstuga. Vi har hittat nya mål för våra turer, till en början i våras inom en radie av två timmars körning, men senare allt längre bort. Vi har tur som bor i västra Sverige då en mycket stor del av hittauts checkpoints finns i närheten.

Vi undrar så här efteråt, vad vi hade gjort i sommar om inte hittaut hade funnits. Visst, vi spelade en hel del golf men vid val av golfbana kollade vi alltid upp om det fanns hittaut i närheten. Några geocacher har det också blivit under vägen.

Vi har letat checkpoints från Bollnäs och Mora i norr till Hässleholm i söder, från Strömstad i väster till Enköping i öster. Totalt har vi samlat på oss kartor från 25 olika hittautprojekt. De flesta checkpoints har vi tagit per fot, vilket gett flera långa vandringar i olika typer av terräng. Vi har hittat checkpoints i allt från ett skyltfönster i en stad till en svårtillgänglig sänka i skogen.

I vissa städer var det roligt och bekvämt att använda cykel. Så i sommar har jag cyklat runt i och kring Linköping, 50 år efter att jag började studera där. Mycket har hänt, men ändå är mycket sig likt.

Vi har sett gamla övergivna brukssamhällen, besökt utsiktsplatser, sett och lärt oss mycket mer om Västergötland. En natt ställde vi husbilen i en slalombacke, Rättvik, och gick på morgonen 200 höjdmeter rakt upp för att plocka dagens första checkpoint. Vi har haft roligt tillsammans,  rört på oss och fyllt vår tid med något meningsfullt, nu när tillvaron inte varit som vanligt. 

Vi ser fram mot nästa säsong med hittaut, om vi kommer att plocka fler än årets 902 checkpoints vet vi inte och det är oväsentligt. Att komma till nya platser, få komma ut i varierande terräng och fylla dagen med en trevlig aktivitet - det är målet."

Skrivet av Eva L och Jan B från Trollhättan.