Nyheter

”Stor tillgång för oss som är Coronaisolerade”

Trail_tina Trail_tina
Ännu en hittautsäsong går mot sitt slut och som vanligt så här på höstkanten, har vi genomfört en deltagarenkät för att ta reda på vilka ni är och vad ni tycker om hittaut.

I oktober skickades en enkät ut till alla hittauts deltagare som godkänt utskick från arrangören. Vi fick en stark svarsfrekvens på 21 % (15 144 svar) vilket skapar oss en god bild av vad ni deltagare tycker om hittaut.

På frågan vad det bästa är med hittaut märker tre svar ut sig: att komma ut och röra på sig, att komma ut i naturen samt att upptäcka nya platser. Även utmaningen i att leta checkpoints uppskattas av deltagarna. Bland fritextsvaren kan man bland annat läsa att deltagarna värdesätter att hittaut bidrar till att få upp ögonen för nya platser, att få nya promenadrundor med hunden, att barnen lär sig kartläsning och problemlösning samt ge ökad lokalkännedom för nyinflyttade. Därutöver finns många kommentarer om vilken passande aktivitet hittaut varit under pandemin.

       ”Extra viktigt i corona-tider: social gemenskap med vänner.” 

       ”Umgänge med hög kvalitet med föräldrar 75+ i Coronatider!”

Det finns också deltagare som berättar att hittaut bidragit till rehabilitering:

       ”Att efter en diskbråcksoperation ändå komma ut i skogen har varit min räddning denna sommar. Jag har gått med både stavar och kryckor men lyckan att ändock ha kunnat fixa alla checkpoints har varit stor.”

       "Råkade ut för en olycka som höll på att kosta mig livet. Men hittaut har hjälpt till att förbättra balansen, och tänkandet."

En läkare som behandlat covid-patienter och själv insjuknade skriver:

       ”Att börja gå i skogen och leta kontroller har hjälpt mig i min rehabilitering. Även hjärnskärpan blev påverkad av covid och orienteringen är ett vilsamt och avkopplande sätt att träna upp både kropp och knopp igen. För mig har hittaut varit en del av svår stresshantering detta år.”

2 av 3 deltagare uppger att de motionerar mycket eller lite mer tack vare hittaut. Mediandeltagaren har i snitt varit ute 11 gånger, 1,5 timme per gång. Om det är representativt för alla hittautdeltagare blir det 1 633 500 timmar friskvård!


Fototävling

En absolut majoritet nyttjar hittaut till vardags på hemorten. Det är också många som deltagit i hittaut på semestern på annan ort eller besökt andra orter specifikt för att hittaut. 

       "Hittat har blivit en aktivitet i sig. Jag och min fru har åkt många helger till andra städer med främsta syfte att hitta ut!"

På frågan "Hur brukar du ta dig fram när du hittar ut?" framgår det att det är vanligt med en kombination av olika sätt. Ligger kartområdet en bit från bostaden nyttjas kollektivtrafik, bil, moped eller cykel för att ta sig dit. Väl där är det vanligast att promenera, jogga eller springa. Båt, kajak, kanot, el-cykel, fyrhjuling, enhjuling, cykel med cykel-vagn och häst är andra sätt som anges i fritextsvaren. Det finns också dem som ser hittaut som ett tillfälle att träna orientering och ”springer som om det vore tävling”.

       ”Tar bilen till en vald plats från vilken jag planerar en bana som passar för dagen.”

En tredjedel kom i kontakt med hittaut genom att papperskartan kom i brevlådan. En av fyra blev tipsad av en vän, släkting eller kollega. Flera uppger att de råkat stöta på checkpoints när de varit ute, blivit nyfikna och tagit reda på mer om vad hittaut är. Hälften av deltagarna använder den digitala kartan i appen och hälften använder papperskartan. En vanlig kombination är att navigera med papperskartan och använda appen för registrering av checkpoints.

Förutom på skolidrotten har hittautdeltagarna kommit i kontakt med orientering vid fjällvandring, paddling, Turf, Pokémon Go, Geocaching, under värnplikten och i scouterna. 1 av 5 har testat Svenska Orienteringsförbundets motionskoncept Naturpasset och något färre har testat Motionsorientering. 

98 % skulle rekommendera hittaut för vänner och bekanta och bland dem som arbetar eller går i skola skulle 83 % rekommendera hittaut som en friskvårdsaktivitet på arbetsplatsen eller i skolan.

       ”Tack för denna fantastiska aktivitet som varit till sådan glädje under coronakarantänen. Socialt, nyttigt, kul!”

Bland er som svarat på enkäten är könsfördelning 42 % män och 57 % kvinnor. Den största gruppen deltagare ser vi i åldersspannet 50-69 år. Även grupperna 40-49 samt 70-79 år har många deltagare. I jämförelse med ifjol är det en förflyttning mot fler äldre deltagare. I snitt har hittautdeltagaren registrerat 50 st checkpoints under säsongen. Det ska jämföras med 41 checkpointsregistreringar förra året och 42 år 2018. 

Bland hittautdeltagarna är 11 % aktiva i en orienteringsklubb. 16 % är intresserade av att gå med i en orienteringsklubb för att träna och eventuellt tävla. Det tycker vi känns roligt!

Demografi deltagarenkäten 2020

Tack för alla intressanta förslag på nya funktioner och idéer kring hittauts utveckling som vi fått in. Vi kommer diskutera dem tillsammans med hittautarrangörerna i höst och prioritera vilka förslag vi vill satsa på att genomföra till nästa säsong.

Slutligen vill vi rikta ett varmt tack till er alla för en otrolig säsong och välkomna er tillbaka 2021! 


Fotograf bild 1: Tina Lindström
Fotograf bild 2: Hans-Göran Lång