Nyheter

Snubblande nära 100 000 deltagare – ”en riktig kanonsäsong!”

Två ryggar Två ryggar
Hittautsäsongen är till ända och när vi summerar året har vi flera fantastiska siffror att fira. Bland dem en deltagarökning på 128 % och 5 miljoner checkpointregistreringar.

Vi skriver in hittaut 2020 i historieböckerna för den rekordstora ökningen i antal deltagare: 128 % från föregående år. Endast 508 deltagare fattades till den mäktiga 100 000-gränsen.

- Att nå 100 000 deltagare var inget vi trodde vi skulle närma oss förrän om ett par-tre år, säger SOFT:s hittautsamordnare Linnea Börjars. Det har varit en riktig kanonsäsong för hittaut.

Pandemin satte käppar i hjulet för många arrangemang och aktiviteter i år, men hittaut kunde genomföras utomhus som planerat på 57 platser runt om i landet. Deltagarna uppmanades att visa hänsyn till varandra, om det någon gång blev trångt vid en checkpoint, men utöver det har endast ett fåtal anpassningar behövt göras.

- Tidigare år har arrangörer bjudit in sina deltagare och sponsorer till en säsongsinvigning. En uppskattad uppstart men inget som aktiviteten står och faller med som tur är, när allt i den vägen fick slopas, säger Linnea.

Hittaut har varit en otroligt uppskattad aktivitet i år, tack vare minimala risker för smittspridning. Närmare 7 700 checkpoints har funnits utplacerade i skog och mark och gemensamt har de blivit registrerade av olika deltagare 5 miljoner gånger. I snitt har varje hittautdeltagare hittat 50 checkpoints, vilket är mer än tidigare år. 12 000 deltagare har deltagit i hittaut på mer än en plats.

- Tack till alla deltagare som investerat i sig själva och svensk folkhälsa – med hittaut bidrar vi till att fler kommer i rörelse, avslutar Linnea.

Ta del av all statistik per ort här.

Bland er som tagit med en vän ut på hittaut och delat i sociala medier med hashtag hittautkompis har vi utsett en vinnare som får ett fint pris hemskickat, i samarbete med Tillsammans för fler i rörelse. Vinnaren är Susanne Larsson som tagit med sin vän Ann-Sofie Bergfelt på hittautäventyr en solig dag i våras. 

- Vi åkte till Gustavsberg i Uddevalla för att leta efter checkpoints och passade på att äta lunch på restaurang Snäckan innan vi begav oss till Bohusgården för att leta efter fler checkpoints, minns Susanne och fortsätter: Jag kom i kontakt med hittaut via en kollega på jobbet. Hittaut är en mycket trevlig aktivitet att göra ihop med en eller flera kompisar, man får frisk luft, motion och pricken över i är att leta efter checkpoints.

hittautkompis