Nyheter

"Snacka om att få Sverige i rörelse"

Snabbfakta 2018 och 2019 2 Snabbfakta 2018 och 2019 2
Resultat 2019 och 2018
Hittautsäsongen är på de flesta orter nu till ända och det är dags att summera och utvärdera året som gått. Vi har nått nya rekord under 2019 och haft fler hittautorter, deltagare och registrerade checkpoints än någonsin tidigare! Tack till dig som deltagit!

Hittauts deltagarantal har 2019 ökat med 50 % till 43 700. Tidigare undersökningar visar att hittaut har lika många oregistrerade deltagare som registrerade så det är troligt att hittaut är en friskvårdsaktivitet som sätter sisådär 80 000 personer i rörelse. Visst är det häftigt! Ungefär 7 000 deltagare har tagit checkpoints på fler än en ort. Så här ser ålder- och könsfördelningen ut bland hittauts deltagare:

diagram kön och ålder

I oktober skickades en enkät ut till alla deltagare. Vi fick en imponerande svarsfrekvens på 20 % (6 261 svar) vilket ger oss en bra uppfattning om er som deltar i hittaut och vad ni tycker. Här presenteras resultatet från deltagarenkäten 2019:

Att komma ut och röra på sig är det som flest uppger som det bästa med hittaut. Att upptäcka nya platser, att komma ut i naturen samt utmaningen i att leta checkpoints är annat som värderas högt bland deltagarna.

       ”Det är bland det bästa och roligaste vi gör i familjen och alla är engagerade!”

2 av 5 svarar att de fick kännedom om hittaut genom att kartan kom i brevlådan. 1 av 3 fick tips om hittaut från en vän, släkting eller kollega. I fritextsvaret uppger flera att de känner till hittaut för att de deltagit tidigare år (i vissa fall i Stolpjakten som gått över till hittaut i år) eller att de är medlemmar i en orienteringsförening som arrangerar hittaut.

       ”Min mamma tvingade med mig men det blev till en rolig grej”

94 % uppger att de hittar ut på fritiden på hemorten. 1 av 10 uppger att de hittar ut på semestern på annan ort. Bland fritextsvaren har vi deltagare som använt hittaut vid föräldraledighet, under sjukskrivning, som tidsfördriv vid tågbyte, på friluftsdagen med skolan, vid väntan under barnens aktiviteter, vid sommarstugan, i kombination med Geocaching, Turf eller Pokémon Go, på lunchrasten för att byta miljö och röra på sig eller som aktivitet på dejt.

       "Finner många nya platser att ta hundpromenaderna på. Vår hund har börjat få upp känslan för kontrollerna så hon hittar dem i flera fall före oss om vi är i terräng där hon kan vara lös."

Knappt hälften av årets deltagare som svarat på deltagarenkäten är förstaårsdeltagare medan en tredjedel är inne på år två eller tre. Resterande deltagare har hittaut i fyra år eller mer.

På frågan ”hur brukar du ta dig fram när du hittar ut?” har de svarande kunnat välja flera alternativ. 4 av 5 uppger att de promenerar när de hittar ut. 1 av 4 svarar att de joggar eller springer. 2 av 5 cyklar. Ett tiotal deltagare tar checkpoints på rullskidor och några på skateboard eller longboard. Ett 15-tal hittar ut med rullstol, rullator eller permobil. Flera uppger i fritextrutan att de tar bilen till de olika hittautområdena om de ligger långt bort från bostaden.

2 av 3 svarar att de anser sig motionera mycket eller lite mer tack vare hittaut. Mediandeltagaren är ute minst 1 timme vid 10 tillfällen. Med 43 700 deltagare blir det 437 000 hittauttimmar!

       ”Underbart att komma ut i naturen. Blir nästan som ett gift när man väl startat… För att inte tala om tävlingsinstinkten när andra bekanta också håller på... man vill ju bli veckans raket!!!”

98 % skulle rekommendera hittaut för vänner och bekanta. 2 av 3 skulle rekommendera hittaut som en friskvårdsaktivitet på sin arbetsplats (Friskvårdsutmaningen) eller skola (Skolutmaningen).

Varannan deltagare använder oftast papperskartan medan 2 av 5 använder oftast kartan i appen. 2 av 3 deltagare registrerar sina checkpoints i appen.


Än en gång vill vi på Svenska Orienteringsförbundet som jobbar övergripande med hittaut tacka alla deltagare och lokala arrangörer för ett fint hittautår. På återseende till våren, förhoppningsvis på många nya orter!

Skribent: Linnea Börjars