Nyheter

Säsongen 2020 - fler hittautorter än någonsin

Gunnvor Svensson och Barbro Dahlberg Gunnvor Svensson och Barbro Dahlberg
Fotograf: Gunnvor Svensson (tv), Barbro Dahlberg (th)
Aldrig har fysisk aktivitet i naturen varit så aktuellt som nu. Utan att trotsa rådande rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19 kan alla som är friska och krya ta sig ut i friska luften och få upp flåset genom att ta sig an utmaningen hittaut. I år finns hittaut på 56 orter runt om i landet, varav 13 orter är nya.

Hittaut är en friskvårdsaktivitet som växer i popularitet från år till år vilket vi ser i det ökande deltagarantalet men också genom det ökande intresset från orienteringsklubbar som vill arrangera. Inför fjolårets säsong växte hittaut med tio nya orter och inför 2020 års säsong kan vi välkomna 13 nya orter och hoppas i och med det nå ut till en stor mängd nya deltagare. Förhoppningen är att även kunna nå ut till alla dem vars vanliga träningsmöjligheter nu är inställda.

- Det känns viktigt att vi inte isolerar oss och blir stillasittande hemma i situationen med coronaviruset, säger SOFTs hittautsamordnare Linnea Börjars. För de som är friska och pigga är hittaut är ett suveränt sätt att komma ut och röra på sig.

Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, oavsett ålder och orienteringskunskaper. 

- Lär dig något nytt eller upptäck nya platser med hittaut! uppmanar Linnea. Njut av stunden ute i skog och mark, ensam eller tillsammans med någon annan. 

De orter som är nya för året är: Åre, Gävle, Östhammar, Knivsta, Trosa, Skövde, Linköping, Gotland, Varberg, Nybro, Kalmar, Hässleholm och Stockholm Järva. 

Först ut bland hittautorterna denna säsong är Alingsås och dit är ni välkomna från och med lördag den 28 mars. Ni finner startdatum på respektive hittautorts hemsida eller genom att klicka på de olika skärmarna i kartvyn på sidan hittaut centralt. Håll även utkik i sociala medier för det kan hända att flera arrangörer gör en smygpremiär.

13 nya

Hittaut har hittat tillbaka till Skövde

Skövde, med IF Hagen vid rodret, arrangerade hittaut första gången 2013 och åstadkom en femårssvit. Efter ett par års uppehåll är det nu dags igen för skövdeborna att hittaut. Vi har tagit en pratstund med en av projektledarna, Lotta Stigsdotter. 

Hur känns det att vara tillbaka och köra hittaut 2020?
- Jättekul, det är så många som efterfrågat hittaut i Skövde, berättar Lotta. Jag träffar mycket skövdebor och den stora frågan har varit: när kommer hittaut tillbaka?

Hur har bemötandet varit från kommunen och det lokala näringslivet? 
- Det har varit positivt, konstaterar Lotta. Näringslivet har varit tillmötesgående och kommunen insåg också potentialen av att vara delaktig i ett av Skövdes största friskvårdsprojekt någonsin. 

Vad är det för typ av område som väntar Skövdes hittautdeltagare?
- Vi har ett kompakt område med både stadsmiljö, parker och skogsterräng från centrum upp till vårt berg Billingen, berättar Lotta. Ett omväxlande utbud, kan vi konstatera, i sann hittautanda.

Hittaut kommer rivstarta den 1 maj mitt i centrala Skövde på Hertig Johans torg,  i samverkan med Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Lotta hälsar att man kanske kan få ett specialpris när man hämtar sin karta.

Vi är glada över att åter kunna välkomna Skövde in i hittautgemenskapen! 

Skövde