Nyheter

Plocka skräp på hittaut-turen

Hall Sverige Rent - 2, plockaSkrapCyklar Hall Sverige Rent - 2, plockaSkrapCyklar
Foto: Håll Sverige Rent
Den 18 september samlas hela Sverige från norr till söder, gammal som ung för att plocka skräp. Häng på du också och plocka upp det skräp du ser under din hittaut-runda!

Har du sett reklamfilmen med Jesper Rönndahl på ett löpband ute i naturen med en gripklo i handen? Har du frågat dig vad han håller på med? Jo, han tränar inför Håll Sverige Rent-dagen 2021 tillsammans med över 120 000 andra människor. Häng på du också och plocka upp det skräp du ser under din hittaut-runda!


Hall Sverige Rent - 1, poster

Håll Sverige Rent - dagen 2021  

Den 18 september är det dags för hela Sverige att hjälpas åt att plocka skräp i vårt avlånga land. Ta med dig en påse på hittaut-turen och samla ihop det skräp du ser på din väg mellan checkpointsen. Att kombinera hittaut och skräpplockning går suveränt – tillsammans hjälps vi åt att städa i naturen!

För dig som vill ta din skräpplockning till nästa nivå kan du dessutom registrera dig gratis på Håll Sverige Rent:s hemsida likt över 122 000 personer redan har gjort.

Varför ska vi plocka skräp?

Nedskräpningen i stad och natur sägs vara ett av vår tids största samhällsproblem. Skräpet ser inte bara fult ut utan skadar dessutom djur och natur, förstör haven, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar. När du plockar skräp hjälper du naturen samtidigt som det känns bra i själen och du gör hela samhället en tjänst.

Det vanligaste skräpet i naturen idag är cigarettfimpar och portionssnus som tillsammans står för nästan 80% av skräpet sett till antal skärpföremål. Detta kom Håll Sverige Rent fram till vid en nationell skräpmätning i juni 2020. Fimparnas filter innehåller en plast som sönderdelas till mikroplast i naturen och kan ta hundra år innan den försvinner.


Tillsammans gör vi naturen en tjänst på lördag (18/9), ta med en skräppåse på hittaut-turen och hjälp till du också!


Om stiftelsen

1983 grundades stiftelsen Håll Sverige Rent som en ideell förening med målet att motverka nedskräpning. Organisationen har som uppdrag att påverka attityder och beteende för att få till en minskad nedskräpning.