Nyheter

På lördag drar hittautsäsongen igång!

hittaut+gran hittaut+gran
Det är nu dags att kicka igång 2018 års säsong och först ut är grannorterna Alingsås och Vårgårda. Hittaut har växt så det knakar och under 2018 kommer hittaut att finnas på 30 platser runt om i Sverige, att jämföra med 20 förra året. För att få en bättre bild av arrangörernas roll har vi passat på att ställa några frågor till Vårgårdas hittaut-ansvarige Göran Frisk.
Göran Frisk berättar att hans orienteringsförening OK Kullingshofs vill erbjuda den lokala befolkningen en friskvårdsaktivitet för alla åldrar. ”… och samtidigt får vi möjlighet att stärka och synliggöra orientering och självklart är önskan att bli fler aktiva orienterare…” berättar han. 

OK Skogshjortarna, Alingsås orienteringsförening, har arrangerat hittaut i flera år och når ut till företag och skolor i  kommunen. Fler får möjlighet att på enkelt sätt upptäcka närområden med karta och digitala verktyg i fokus. OK Kullinghof vill på samma sätt erbjuda detta för Vårgårdas invånare. "Det är en enkel och lättillgänglig motionsaktivitet och en mer aktiv befolkning är ett en mer välmående befolkning", menar Göran.

Med hittaut går det att nå till många olika målgrupper: det är en kostnadsfri aktivitet, utövas i närområdet samt använder sig av digital teknik vilket gör att barriären att ge sig ut är låg. ”hittaut vänder sig till såväl nybörjaren och barnfamiljen men även till den mer aktiva löparen eller friluftsmänniskan” anser Göran.

Friluftsaktiviteter blir mer och mer populära och att aktivera sig i sporter där naturen är arenan har ökat kraftigt – ett tydligt bevis på detta är medlemsantalet som stigit inom orienteringen de senaste åren. Idag är över 83 000 människor medlemmar i  en orienteringsförening. Men svensk orientering vill bli fler och nå ut till en bredare målgrupp. Då är hittaut en perfekt aktivitet för en förening att arrangera där 80% av deltagarna inte är medlemmar i en förening, menar Linnea Claesdotter Bredd- och motionsutvecklare på Svenska Orienteringsförbundet. 

Idag, torsdag den 29 mars, delas kartorna ut med den lokala tidningen och på lördag startar hittaut i Alingsås och Vårgårda. Resterande 28 orter startar med spannet mitten av april till första juni. För att komma igång med hittaut behöver du skapa ett konto, det gör du här.

Länk till Vårgårdas hemsida.

Länk till Alingsås hemsida. 
Direkt till hittaut:s startsida. Var är jag nu?.jpg  

Lycka till att hitta ut och ha en fin påsk!