Nyheter

Nattliga hittautäventyr i kampen om toppen

Lars-Åke Englund 4 Lars-Åke Englund 4
Vid första extrasläppet i Hässleholm var Lars-Åke på plats ute i skogen strax efter klockan fyra på morgonen. Han plockade checkpoints i godan ro i två timmar innan han stötte på en annan hittautare, och då blev det en hektisk timme tills den sista checkpointen var registrerad och Lars-Åke seglade upp på förstaplatsen i topplistan.

Lars-Åke är journalist och tvåbarnsfar i en villa med renoveringsbehov i Hässleholm. Han kom i kontakt med hittaut när tidningen han jobbar på skulle vara med som sponsorer när Hässleholms OK drog igång hittaut i bygden under 2020. Kollegorna på sportredaktionen gjorde ett matigt reportage och Lars-Åke blev såld på projektet när han läste om det.

- Att en av mina svågrar jagat checkpoints i Kristianstad under tidigare år hade jag missat eftersom jag då bodde i Örkelljunga, på behörigt avstånd från närmaste checkpoint, berättar Lars-Åke. Efter att ha läst om hittaut i Hässleholm och pratat med svågern så fanns det liksom inget tvivel om att jag skulle ut och jaga checkpoints när dessa släpptes. Jag har alltid tyckt om att vara ute och gå långa rundor, och att kombinera dessa med letande kändes väldigt inspirerande.

Utöver den obligatoriska skolorienteringen har Lars-Åke begränsad erfarenhet av att leta kontroller med karta och kompass. Han drar sig till minnes en skoltävling på högstadiet eller gymnasiet vid FK Göingarnas klubbstuga i Tågaröd.

- Med bristande kunskap om kartläsning bestämde jag mig för att gena genom en skog istället för att löpa stigen runt och hamnade i, vad jag minns som, ett granplockepinn i backe, med tjock mossa som underlag.

Premiärturen med hittautkartan gjordes tillsammans med barnen. Återstoden av de checkpoints som släpptes vid säsongsstart registrerade han dels under en sextimmarsvandring och en lång cykeltur. Plötsligt fann Lars-Åks sig själv som nummer fem på Hässleholms topplista.

- Vinnarskallen tvingade mig sedan att kämpa för att ligga kvar på toppositionerna. Vid första extrasläppet var jag på plats i skogen strax efter klockan fyra på morgonen. Gick i godan ro i två timmar innan jag stötte på en annan hittautare, och då blev det hets och stress i en timme innan den sista checkpointen var registrerad och jag hade tagit förstaplatsen, ler Lars-Åke.

Vid resterande tre checkpoiontsläpp var Lars-Åke på plats vid kartområdet så snart placeringarna släpptes i appen. Det första tillfället höll dock på att bli en total missräkning i regn och mörker, där pannlampan laddade ur och han fick klara sig med lampan på mobilen, sedan gick vilse när han skulle ta sig tillbaka från en checkpoint till stigen och fick stresspåslag vid insikten att han inte hade någon powerbank till mobilen.

- Det som drivit mig till att sticka ut mitt i natten är helt enkelt att få placeringen överst på topplistan, säger Lars-Åke. De lärdomar jag drog ifjol är att jag inte kommer att sticka ut vid midnatt. Även om det var roligt vid det tillfälle som jag faktiskt toppade listan, så gav det mig betydligt mer att ge mig ut när det ljusnat och jag kunde njuta av naturen. Så i år har jag sagt att jag ska vänta till gryningen. Då får jag naturupplevelsen, men lär ändå hamna ganska högt i listan.

Det är framför allt två saker med hittaut som Lars-Åke fallit extra för. För det första att man kommer ut och går, springer eller cyklar långa sträckor och gör något roligt under tiden. Han beskriver sig som en person som tycker att det är dötrist att bara sticka ut och motionsspringa, men om han har något att göra under tiden så blir det plötsligt mycket roligare. För det andra är det ett stort plus att man faktiskt lär sig mycket om närmiljön där man bor.

- Genom långrundorna med hittaut-checkpoints att jaga har jag lärt mig mycket mer om hur de olika delarna av Hässleholm sitter ihop, konstaterar Lars-Åke. Dessutom har jag återupptäckt platser som jag besökte för 15 år sedan när jag bodde i Hässleholm förra gången.

Lars-Åkes bästa råd för den som tänkt vara ute och leta checkpoints under några timmar i streck, är att se till att ha med reservkrafter. Dels en powerbank till telefonen, dels vatten och något mellanmål att tugga på när energin tryter. Att välja en tidpunkt som ger en naturupplevelse är ett annat tips:

- Min bästa hittaut-tid är definitivt när man går ut i gryningen och får se hur världen vaknar, hur dimmorna lättar från åkrarna och värmen sakta men säkert stiger. Dessutom gör en start i svinottan att man kan ha hunnit vandra i ett par tre timmar och känner sig pigg och igång när alla andra vaknar och börjar längta efter frukost, avslutar Lars-Åke.


Mer centralt belägna checkpoints tog jag tillsammans med barnen, Eddie och Saga. Även om jag själv sett checkpointsen på håll lät jag barnen "hitta" dem före mig och visa mig dem. Glädjen i deras utrop var obetalbart.lars

Vid släppet i Tyringe var jag ute vid midnatt, men gick vilse och höll på att få slut på mobilbatteri. Efter tre timmar fick jag omgruppera – återvända till bilen för att ladda mobil och värma mig – för att sedan återvända ut för de sista fyra, fem checkpointsen när det väl hunnit ljusna.lars

Min favorittid på dygnet för att hittauta är tidig morgon när världen börjar vakna till liv. Här klockan 8.15 den 5 oktober, i Viby utanför Kristianstad. Ställde bilen och tog tre, fyra cykelcheckpoints där innan jag körde vidare till Åhus, Yngsjö och Norra Åsum för att ta checkpoints från de sista släppen i Kristianstad.lars

Årets sista ordinarie hittaut-runda gick till Karlshamn, vilket var mitt första besök på denna ort. Kom dit strax efter lunch och letade checkpoints till en timme efter att solen gått ner. Fantastiska vyer, som på så många andra hittaut-platser.

Lars-Åke Englund 3