Nyheter

Lyckade Para-Hittautaktiviteter genomförda i Mark

Para-aktivitet Mark juni 2023 Para-aktivitet Mark juni 2023
På några olika håll i landet utvecklas och testas orienteringsaktiviteter som är anpassade för personer med en funktionsnedsättning. I Hittaut Mark har två aktiviteter genomförts för ett LSS-boende. - Den lätta banan var för lätt, sen gick jag den svåra. Det gick bra, berättar deltagaren Anja Bonath till P4 Sjuhärads reporter Chérin Omari.

Det är tredje året som Hittaut arrangeras i Marks kommun.  En utveckling av projektet i år är att erbjuda anpassade kartor och checkpoints för personer med en funktionsnedsättning.

   - Vi använder en sprintorienteringskarta som har en större skala och är lite enklare än kartorna i skogen. Vi har plockat bort en del av de symboler som vi använder i vanliga fall för att kartan ska bli ännu enklare, berättar kartritaren och en av arrangörerna Bo Herdersson till P4 Sjuhärads reporter Chérin Omari.

Under en vecka i slutet av juni har Marks kommun i samarbete med orienteringsklubbarna OK Mark och OK Räven ordnat två aktivitetsdagar för kommunens LSS-boenden. Reaktionerna från deltagarna har bara varit positiva.

   - Det är härligt att jobba med sånt här, men det kändes som att hoppa fallskärm utan att veta om man hade fallskärmen med sig, eftersom ingen av oss har gjort sånt här förut, säger Bo Herdersson. Vi har fått hitta på själva, och det är kul att vara med när det händer någonting nytt.

Vid den första aktiviteten vid Vävarevallen i Mark fanns två banor  att välja mellan för deltagarna. 

   - Den lätta banan var för lätt, sen gick jag den svåra. Det gick bra, berättar deltagaren Anja Bonath till P4 Sjuhärads reporter Chérin Omari.

Fick du mersmak, kommer du att orientera fler gånger?

   - Ja, det ska jag. Många gånger till. Antingen här eller i Sätila, fastslår Anja och syftar på nästa orienteringsaktivitet om två dagar.


Fler initiativ inom utvecklingsprojektet Para-Hittaut

  • Hittaut Kristianstad erbjuder liksom förra året anpassade kartor i två nivåer vid Furuboda folkhögskola. På skolans stiliserade översiktskarta finns nio checkpoints utmarkerade med en kontrollangivelse bestående av foton. När man behärskar den kan man prova orienteringskartan utan höjdkurvor som har fler checkpoints. Utöver dessa finns ordinarie karta med avancerad brunbild (höjdkurvor). Här finns specialkartor över Furuboda att ladda ner och skriva ut.
  • I Arvika finns en förenklad karta med flera checkpoints som är tillgänglighetsanpassade vid Sågudden, strax intill stadsparken. Kartan finns i appen och som PDF att ladda ner och skriva ut från hemsidan. Sista augusti var orientering en av aktiviteterna som gick att prova på under Hälsokul, en aktivitetsdag för personer med funktionsnedsättning i ett annat område i Arvika.
  • I Köping görs ett extrasläpp 2 september med anpassad karta och tillgängliga checkpoints i området runt Kristinelunds sportfält. Orientering erbjuds samma helg som en av aktiviteterna att prova på under lägret Start Your Impossible Camp som vänder sig till personer med funktionsnedsättning. Kartan finns att ladda ner från hemsidan.
  • I Östersund arrangeras en orienteringsdag för LSS-verksamhet och gymnasiesärskolan i mitten av september. Banor kommer erbjudas på en förenklad karta på campusområdet.
Lärdomar från de olika para-aktiviteterna sammanställs och sprids till samtliga Hittautarrangörer med förhoppningen om att liknande initiativ kommer arrangeras på fler platser runt om i Sverige i framtiden.

2022-05-18 Daglig verksamhet Bredäng foto Linnea Börjars