Nyheter

Kompisarna Kerry och Fredrik stärker vänskapen med Hittaut

Kerry och Fredrik #hittautkompis Kerry och Fredrik #hittautkompis
Hittautkompisarna Kerry och Fredrik
Hittaut kan både vara en social aktivitet och något man gör på egen hand. Vem brukar du ha med dig på Hittautrundan eller vem skulle du vilja ha sällskap av? undrade vi i sociala medier och fick en rad fina motiveringar.

Ett av inläggen kom från Kerry Olsson som berättade om sin Hittautkompis Fredrik Bergstedt. Så här berättar de om sig själva och sina Hittautäventyr:

"Vi är två "tosingar" som gärna tar oss an nya utmaningar tillsammans. Fredrik är från Blekinge, och Kerry från Nya Zeeland. Ingen av oss har tidigare erfarenhet av orientering - trots att det hade varit rätt smart att kunna läsa kartan. Vi har gett oss ut på långa äventyr i skogen på mountainbike och till fots och med god vilja lyckades vi hitta tillbaka. Orientering var aldrig något man gjorde på Nya Zeeland då närområdet bara erbjöd sand, surf och ett enda berg.

Drivs av att upptäcka nya platser

Tillsammans har vi hittat mängder av nya träningsformer och Hittaut är en av dem. I samtliga träningsformer vi utför så har alltid en viktig krydda varit att försöka upptäcka nya platser. Att se och uppleva det fantastiska utbud vi har av både natur och samhällen. Mitt i pandemin 2021 bytte vi ut frekventa jobbresor runt om i världen till att upptäcka närområden genom Hittaut i hemkommunen Karlshamn. Det gick ganska snabbt för oss att inse att formatet passade oss perfekt. Vi kom på oss själva med att plötsligt ha besökt samtliga kommuner och hittat alla checkpoints i Blekinge och även besökt kommuner i flera andra län. 

Övar på kartläsning

Vi gick på den lokala orienteringsklubbens testa på-dagar för att försöka lära oss att läsa kartan och köpte en kompass. Det var superspännande att köra utan telefon och bara läsa kartan, så gott vi kunde. Det blev inte alltid den rakaste vägen men vi hade kul och fick träna löpning och MTB på en del ställen.

Vi har upptäckt fantastiskt fina ställen i närområdet  och det har varit väldigt roligt, det har gett oss platser att visa andra, och även träna på istället för att man kör samma runda som tidigare.

Checkpointjakt i månskenet

Under 2022 var det självklart för oss att fortsätta vår Hittautresa tillsammans. Vi hoppades på att kunna lära oss mer om att läsa kartan, hitta rakare vägar till punkterna, och hitta nya spännande ställen runt oss. Hittaut erbjuder oss varierad träning, alltid i nya miljöer med spännande utmaningar så som: ska vi över branten eller runt, eller är punkten uppepå eller under? Vi missar aldrig ett släpp i hemkommunen och har på nattetid lärt känna flera andra "Hittaut-tosingar" och märkt att Hittaut verkligen är för alla. En återkommande Hittautvän som vi alltid möter på släpp nattetid är en fin herre på 80+ år. Otroligt inspirerande att se och träffa honom. Han är snabb som en vessla i månskenet! 

Genom Hittaut har vi hittat en gemensam utmaning som varar länge. Hittaut visar oss pärlor som finns runt om oss som vi annars inte hade vetat om. Vi har även byggt upp vår vänskap under våra äventyr och vi tycker det är en kul aktivitet att göra tillsammans (och Kerry skulle inte alltid hitta hem utan Fredrik). Vi längtar redan till att kartan för 2023 kommer!"

Vi tackar Kerry och Fredrik och skickar er var sin drybag (vattentät påse) med posten från Svenska Orienteringsförbundets partner Silva.

Fredrik och Kerry #hittautkompis