Nyheter

”Kom ut - Hittaut” på Stockholms Prideparad

Prideskärm header Prideskärm header
Efter ett par års uppehåll på grund av pandemi var det i helgen dags för Stockholms Prideparad. Uppskattningsvis 40 000 människor tågade genom huvudstaden för att propagera allas lika rättigheter, däribland representanter för svensk orientering.

Idrottsrörelsen och svensk orientering delar värdegrunden att alla har rätt att älska och vara den de vill. Därför deltog svensk orientering i prideparaden i Stockholm, vilket varken är första eller sista gången.

   - Deltagande i Prideparaden är ett viktigt ställningstagande för HBTQIA+ rättigheter. Ännu viktigare är hur orienteringsrörelsen arbetar praktiskt med dessa värdegrundsfrågor alla dagar året om, säger Cecilia Östman som jobbar med inkluderingsfrågor på Svenska Orienteringsförbundet.  

Med i paraden fanns koden till den nysläppta checkpoint 100 i Stockholm city/Akalla/Husbys Hittautprojekt, tillsammans med budskapet ”kom ut - Hittaut”. Några orienterare och Hittautdeltagare gick hela sträckan medan andra gick i paraden en stund. Paradvägen kantades av publik. 200 personer har hittills registrerat Pride-checkpointen.

Nu, efter avslutad parad, finns checkpoint 100 endast digitalt. Koden är samma som namnet på den tidning och sajt som bevakar regnbågssamhället.

Prideskylt