Nyheter

I takt med att hittaut växer får vi allt mer uppmärksamhet

Enköping Enköping
Hittaut har spridits och blivit en populär motionsaktivitet på många platser i Sverige. Vi har i år redan slagit rekord i antalet tagna checkpoints, antal deltagare och ännu har inte hittautsäsongen avslutas på alla orter. Vi har tillsammans gått, sprungit och rullat mer än 50 varv runt jorden, hur coolt är inte det?
Hittaut är en populär motionsaktivitet

I takt med att hittaut växer har vi även fått mer uppmärksamhet i media. Det tycker vi från centralt håll är jättekul!
Läs mer längre ner i texten. 

Vi vill att fler ska få ta del av och njuta av denna aktivitet. Aktiviteten vi tror ger så mycket mer än bättre folkhälsa, en får komma ut i närområdena och upptäcker nya platser som en kanske tidigare aldrig sett..


Många delar med sig av sina äventyr på sociala medier

Genom året har vi fått ta del av så många fina bilder. Anna Jansson från Uppsala säger:
- Det som är så fantastiskt bra med hittaut är att jag kan ta checkpoints när jag vill, jag lär känna min egna stad bättre och jag upptäcker platser jag troligen aldrig annars skulle kommit till. Det är ett trevligt sätt att umgås med andra. Jag brukar springa tillsammans med min syster.

"Jag som sjukgymnast brukar oftast tipsa mina patienter om hittaut"
Anna fortsätter om anledningar som gör hittaut till en fantastiskt aktivitet för de allra flesta.
- Hittaut är dessutom gratis och passar alla åldrar. Jag som är sjukgymnast brukar ofta tipsa mina patienter om hittaut för att de ska få en anledning att gå ut. Jag har orienterat i 30 år och det här är mitt 8:onde år som jag hittar ut, men fortfarande upptäcker jag nya fina platser och jag hoppas fortsätta göra det även kommande säsonger! Tack!

Text och bild nedan är från Annas instagramkontot - anna_outdoorlife: 

Tänk vilka platser man kommer till, som man troligen aldrig upptäckt annars, tack vare hittaut! Lillängen, Kvarnbo, ett gravfält i utkanten av Uppsala är en sådan plats. Så vacker och så mycket historia.

Uppsala


Uppmärksamhet i media

Vi har blivit uppmärksammad på flera ställen:

  • Här kan ni läsa om oss på den populära friluftssajten Utsidan.
  • Det har även publicerats en debattartikel "Låt friluftsområdena vara obebyggda" publicerad på Dagens Samhälle skriven av Julia Davidsson som jobbar med hittaut:s administrativa arbete på Svenska Orienteringsförbundet. 
  • Många orter har även fått uppmärksamhet på lokalt håll i både tidningar och radio. 

En tillbakablick från 2018 - tipsa oss! 

När hittaut har avlutat för säsongen tänkte vi göra en tillbakablick och visa var och vad olika kanaler har publicerat om hittaut - allt ifrån tidning, radio till kända personers instagramkonton. Vet du en artikel eller samhällskänd person som har skrivit om hittaut? Tipsa gärna oss genom att mejla till hittaut@orientering.se.