Nyheter

I barndomens skogar

hu stolpe hu stolpe
Kil är en av de värmländska orter som arrangerat Stolpjakten under flera år. Inför årets säsong har man övergått till Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning hittaut och ingår nu i den 45 orter stora hittautfamiljen.

På tallheden runt Kils OK´s klubbstuga och i området ner mot sjön Fryken finns 50 checkpoints utsatta och sedan starten den 1 maj har drygt 250 personer hittat ut i Kil. Hittauts projektledare Linnea Börjars är uppväxt i Kil och har varit ute på en löptur i sin barndoms skogar, med hittautkartan i hand.

- Frykstahöjda visade sig från sin allra bästa sida ikväll, säger Linnea. Ljuset strilade ner genom tallgrenarna och lyste på blåbären som börjat mogna. Jag minns faktiskt inte att det nånsin varit så här vackert här, men det beror säkert på mig och vad storstadslivet gör med nostalgin, funderar hon vidare. 

Linnea bor till vardags i Stockholm där hittaut är en av hennes huvudsakliga arbetsuppgifter på Svenska Orienteringsförbundet. Just nu letar hon nya orter som skulle kunna vara intresserade av att arrangera hittaut nästa år, så att projektet sprids över landet och blir tillgängligt för fler deltagare. 

- Jag tror det här är mitt drömjobb! Att få ägna mig åt att locka nya personer till orienteringen på arbetstid, en sport jag älskar och hoppas att fler ska upptäcka, säger Linnea entusiastiskt. 

Har du några tips till de som aldrig har testat hittaut?

- Ta med en vän och upptäck nya platser! Med kartan i handen eller i mobilen kan du våga dig utanför de vanliga stråken, uppmuntrar Linnea. Ta så många checkpoints du vill, och fortsätt en annan dag. Det är enormt flexibelt. 

Att säga att naturen är sagolikt vacker här i Värmland må kännas klyschigt men det kan ligga något i det eftersom landskapet har fostrat flera kända författare och poeter vars hem en kan besöka, till exempel Selma Lagerlöfs Mårbacka och Gustaf Frödings Alsters herrgård. Vi frågar Linnea om hon har några fler smultronställen att rekommendera besökare i detta näste av hittautorter. 

- Värmland är en riktig pärla! För den kulturintresserade får en inte missa Västanå teater i Berättarladan i Rottneros eller Lars Lerinmuséet på Sandgrundsudden i Karlstad. 

Vi tackar Linnea för pratstunden och önskar henne lycka till i det fortsatta arbetet med hittaut.

hu börjars