Nyheter

Hittautdeltagare tar klivet ut på orienteringstävling

Anna Johansson och Marie-Louise Rasmusson liggande Anna Johansson och Marie-Louise Rasmusson liggande
Att ta klivet från Hittaut till att ta sig an en orienteringsbana på tävling - det är möjligt. Det visar Marie-Louise Rasmusson och Anna Johansson som efter att ha övat upp sina orienteringskunskaper med Hittaut i Hässleholm under två år i höstas bestämde sig för att springa en öppen bana på en orienteringstävling. - De gånger jag orienterat har jag verkligen gillat det så ja, jag kommer tävla i orientering igen, säger Marie-Louise.

Marie-Louise Rasmusson och Anna Johansson gillar båda att springa och lärde känna varandra genom en träningsgrupp i Hässleholm. När Hittaut kom till kommunen 2020 blev det en uppskattad aktivitet för dem båda och deras familjer.

Anna kom i kontakt med Hittuat genom sitt jobb på Sparbanken i Skåne när Hittaut Hässleholm sökte bidrag ur Sparbanksstiftelsen. 

   - Min arbetsplats deltog i Friskvårdsutmaningen förra året och vi hade en intern tävling på jobbet, berättar Anna. Det är verkligen en rolig aktivitet och vi fick ett nytt samtalsämne på lunch och fika-rasterna. 

Marie-Louise berättar att Hittaut räddade familjen i Covid-19-tristessen.

   - Vi kom ut i naturen, hade ett mål med utflykten och gjorde upptäckter av nya fantastiska platser i vår egen stad.

Efter att ha fräschat upp orienteringskunskaperna genom ett par års deltagande i Hittaut tog Marie-Louise och Anna i höstas klivet från Hittaut till en orienteringstävling. Där finns så kallade öppna banor i olika längder och svårighetsnivåer som alla oavsett ålder och kön kan anmäla sig till.

   - Det var superkul och jättetrevligt! Vi valde en medelsvårbana på 3 km och ”kompis”-orienterade tillsammans, berättar Marie-Louise. Det var ganska klurigt och jag var glad att jag hade Anna vid min sida så vi kunde känna oss "bortkomna" tillsammans! Vi hittade alla kontroller och fick bättre flyt i orienteringen för varje kontroll. 

Rundan blev totalt 5 km och de var ute i 60 min. Särskilt tredje kontrollen på banan var svår att hitta. Men det avskräckte inte.

   - De gånger jag orienterat har jag verkligen gillat det så ja, jag kommer tävla i orientering igen, säger Marie-Louise.

Fortsätta med Hittaut kommer vännerna också göra. Marie-Louise lyfter att det går att hitta ut på så många olika sätt: som utflykt tillsammans med en annan barnfamilj, som träning eller för att utforska nya platser.

   - Under detta år har vi till exempel upptäckt Lerjevallen som är med i Kristianstads Hittaut. Sen tog jag och maken alla checkpoints i Bjärnum under en lång löptur, det blev en riktigt härlig runda med många nya stigar i väldigt fin natur! En annan favoritlöptur där jag jagat checkpoints är vid Drakamöllan nära Brösarp. Jag och sonen var ute på en Hittaut-runda i området kring Brenäs under en campingtur och upptäckte för mig nya fantastiska områden trots att jag är född i Östra Göinge kommun. När jag tänker efter har jag turistat ganska flitigt med Hittaut, säger Marie-Louise och ler.

   - Vårt bästa tips är att alltid ha koll på vilka orter som finns med Hittaut i när man är ute och reser! Det är verkligen bästa sättet att upptäcka ett nytt område på, avslutar Anna. 

marielouise hässleholm
Marie-Louise och kompisen Malin med familjer under en Hittaut-utflykt.

Sök efter orienteringsaktiviteter i ditt närområde med söktjänsten "hitta orientering".