Nyheter

Hittautåret 2021 i siffror

karta och mobil karta och mobil
När året nu närmar sig sitt slut har vi dykt ner i statistik och summerat Hittautsäsongen 2021.


Demografi

Ålder jämförelse enkät och Hittautkonton.PNG

Hittaut har i år haft 112 000 deltagare som registrerat minst en checkpoint – i alla åldrar. Födelseår och kön är frivilligt att uppge på Hittautkontot. Bland er som angett födelseår ser vi att åldersspannet 40-49 år utgör gruppen med flest deltagare. Uppgift om födelseår saknas på 11 % av kontona. Åldersfördelningen skiljer sig från deltagarenkäten där vi ser att äldre deltagare tenderar att svara i större utsträckning än yngre. Enkäten fick 18 000 svar.

Kön jämförelse enkät och Hittautkonton.PNG

När det gäller könsfördelningen mellan deltagarna uppger 44 % att de är kvinnor och 30 % att de är män på sitt Hittautkonto. I enkäten svarade 57 % att de är kvinnor och 42 % att de är män. Uppgift om kön saknas på 26 % av kontona.


Checkpointregistreringar

Checkpointregistreringar 2021.PNG

Årets 112 000 deltagare har tillsammans registrerat 5,5 miljoner checkpointbesök. Det ger ett snitt på 49 checkpoints per person vilket visar på ett högt engagemang. Snittet har bara varit högre en gång: år 2020 då det landade på 50 checkpoints. Snittet skvallrar varken om toppen eller botten. För att räknas med i statistiken krävs minst en checkpointregistrering detta år. I toppen finner vi 554 deltagare som har registrerat över 500 checkpoints. Bland dem har 193 deltagare registrerat över 1 000 checkpoints. Wow, vad mycket fysisk aktivitet Hittaut ger upphov till!


Besökta Hittautprojekt

Besökta projekt 2021.PNG

I år har Hittaut funnits på 87 platser runt om i landet, från Luleå i norr till Skåne i söder. Bland Hittauts deltagare har 16 % (17 445 deltagare) deltagit i fler än ett Hittautprojekt. 10 405 av dem har deltagit i två projekt, 3 257 i tre projekt, 1 386 i fyra. 600 deltagare har besökt 10 projekt eller mer. 148 deltagare har besökt 20 – 57 projekt. Riktigt imponerande och ett bevis på att Hittaut lockar människor att utforska nya platser.


Kartanvändning

Kartanvändning 2021.PNG

En fråga som ställdes i deltagarenkäten och som vi nu tittat lite noggrannare på är ”Vilken karta använder du oftast när du hittar ut?” Kartan i appen dominerar bland deltagare upp till 60 år. Därefter tar papperskartan över som det främsta navigeringsverktyget. Att använda papperskartan och appen parallellt uppger 15-30% i samtliga åldersgrupper att de gör. 


Friskvårdsutmaningen och Skolutmaningen


Friskvårds- skolutmaningen 2021.PNG

Anställda vid Region Jämtland Härjedalen toppar årets Friskvårdsutmaning med 34 415 checkpointregistreringar. Kristdala Samhällsförening i Oskarshamn vinner snittlistan med 1 451 checkpoints och bland lagen har Klinfysarna i Region Jämtland Härjedalen kämpat riktigt bra även i år och knipit förstaplatsen. 

Hittauts Skolutmaning har fått ett oerhört fint genomslag bland skolorna i Enköping. Inte mindre än fyra skolor finns med på topp 5-listan över flest tagna checkpoints. I Västervik finner vi Överumsskolan som vinner snittlistan med 210 checkpoints per elev. I lagtävlingen är det årskurs 8 på Kunskapsskolan i Enköping som står som segrare.

Grattis! Roligt att Hittaut används som friskvårdsaktivitet i både företag, organisationer och skolor. 


Historik

Vi avrundar med en summering av de senaste fem åren i Hittauts historia. Friskvårdsprojektet växer - både geografiskt och i antal deltagare. Det hoppas vi kunna fortsätta göra även i framtiden. Tack för i år och hoppas på återseende nästa år!

Hittautprojekt per år.PNG

Checkpointregistreringar per år.PNG

Deltagare och snitt per år.PNG