Nyheter

hittaut i vinterskrud på tre orter

Sol och tunt snötäcke Sol och tunt snötäcke
Efter hittautsäsongens slut i höst har efterfrågan på en vintersäsong dykt upp på flera håll. Vi kan nu med stor glädje presentera att Hässleholm, Västervik och Katrineholm kommer arrangera var sitt minihittaut under december månad.

Efter en kanonsäsong med rekord i både antal arrangörsorter och deltagare har idén om att fortsätta erbjuda en smittsäker friskvårdsaktivitet uppkommit. Därför har arrangörerna i Hässleholm, Västervik och Katrineholm beslutat sig för att köra en kortare vinterupplaga av hittaut. 

I helgen startar Hässleholms projekt, "hittaut i advent". Det blir en minivariant av den succé som Hittaut Hässleholm varit under sommarhalvåret, fast nu med julig inramning och enbart i stadsmiljö. Under perioden 28/11 - 23/12 kommer det finnas 28 checkpoints utplacerade i de lokala verksamheternas skyltfönster, då projektet är ett samarbete med Hesslecity som verkar för en levande stadskärna.

- När Hesslecity kontaktade oss och berättade om deras idé nappade vi direkt. Många av årets deltagare i hittaut har efterfrågat en längre säsong och Hesslecitys idé var ett lysande förslag för att bjuda Hässleholmarna på ytterligare checkpoints redan i år, säger Ludvig Hallabro, projektledare för hittaut i Hässleholms OK. 

I Västervik är vinterupplagan av hittaut ett samarbete mellan kommunen och de lokala orienteringsklubbarna i Tjust. Från första december till trettondagen den 6 januari kommer 50 checkpoints finnas utplacerade i Ankarsrum, Gunnebo och Gamleby, utöver Västervik. Christian Svensson, som arbetar med preventiva insatser inom folkhälsoområdet på Västerviks kommun, är tacksam över att kunna erbjuda invånarna en aktivitet med låg smittrisk.

- Vi kör en vinteromgång för att motivera invånarna att fortsätta röra på sig under denna extraordinära tid vi nu befinner oss i, säger Christian. När organiserad träning nu är inställd för de flesta känns jättebra med en aktivitet som går att utföra utomhus på egen hand. 

Ortsbor och besökare i Katrineholm kommer få uppleva en hittaut-julkalender med en ny checkpoint varje dag från första december fram till julafton. Är det mycket annat att stå i runt jul finns chans att registrera checkpoints på olika ställen runt om i stan ända fram till nyårsafton.

- Med 24 nya julkalender-checkpoints under advent passar vi på att stärka relationen med våra partners genom ett roligt event utan fysiska kontakter mellan människor. På köpet får våra deltagare möjlighet att vinna fina priser varje dag i advent, samt lite välbehövlig motion. Särskilt passande nu när gym är stängda och ordinarie träningsaktiviteter för vuxna och ungdomar i regel är inställda, både inomhus och utomhus, säger Klas Bringert, projektledare för hittaut Katrineholm.


Tillägg 2020-12-07:

Även Alingsåsborna kommer kunna hittaut i jul. Arrangören i Alingsås har efter önskemål från kommunen beslutat att erbjuda checkpointsletande under julhelgerna, med start 19 december och slutspurt på trettondagen den 6 januari.