Nyheter

Hemester med hittaut

Petra Berggren Petra Berggren
Denna sommar har vi haft god anledning att förlägga vår semester och fritid till hemmaplan, och vi är många som upptäckt riktiga guldkorn, alldeles runt hörnet. Kanske har vi även övat på att uppskatta det lilla? Återupptäckt hembygden, fått vara påhittiga för att finna ett säkert sätt att umgås på med nära och kära, vistats ute i naturen mer än någonsin. Paret Petra och Kennet Berggren har spenderat sommaren med att resa runt i Mellansverige för att hittaut på en rad nya platser.

Petra och Kennet Berggren upptäckte hittaut ifjol och beskriver sig redan som ”riktiga hittautnördar”. Direkt vid säsongsstart i hemorten Hedemora gav de sig ut för att leta checkpoints. Dessa avklarades i snabb takt och därefter började paret att planera resor till fler hittautorter för att få lystmätet efter checkpoints tillgodosett. Till några hittautorter har det passat att göra dagsturer medan andra krävt övernattning. Till Rättvik, 10 mil bort, gjorde paret tre dagsutflykter för att kunna ta alla checkpoints. 

- Där var det riktigt tufft med stora höjdskillnader och högt belägna checkpoints, framförallt vid Vidablick, minns Petra. 

Petra och Kennet var kompisar i tonåren men blev ett par långt senare, efter att ha träffat på varann igen av en slump. De är nu i femtioårsåldern och delar intresset för musik. Innan pandemin reste de mycket inom Europa, bland annat för att besöka festivaler och gå på spelningar.

- Vi gillar även att vara fysiskt aktiva på semestern, berättar Petra. Vi stannar ett par, tre dagar så att vi hinner se oss omkring innan vi reser vidare. Vi går och cyklar för att se så mycket som möjligt. Vi har slitit ut många skor på våra långa promenader.

Trots att varken Kennet eller Petra har någon vana av orientering var steget inte långt till att Corona-anpassa semestervanorna och resa runt i Sverige och upptäcka nya platser genom hittaut denna sommar. Två helgresor förlades till Stockholm där alla checkpoints betades av på fyra dagar. 

- Vi blev klara en dag tidigare än planerat så då tog vi vägen förbi Enköping på vägen hem där det också finns hittaut. Vi blev imponerade av Enköpings fina arrangerade kryddträdgårdar och odlingar i de offentliga miljöerna, berättar Petra.

I Gävle och Sandviken är också alla checkpoints avklarade, efter ett par dagsturer men också ett par längre vistelser med övernattning på B&B och hotell. I Uppsala har de spenderat en helg och hade ytterligare en helg inbokad, men efter att ha sett väderleksrapporten sköts den på framtiden. Till Sala bär det snart av igen för att ta kvarvarande checkpoints där. 

- Sedan har vi även påbörjat Karlstad/Hammarö och Grums när vi var där på semester i somras, vi har ett barn boendes där, säger Petra. Dit tänker vi oss en helg till för att göra klart.

Det blir långa dagar till fots och på cykel när Petra och Kennet är ute på checkpointsjakt. Snittet ligger på 40 checkpoints per dag, men varierar med terrängen. 

- Vi är igång sju-åtta timmar per dag, cyklar på våra nyinköpta hopfällbara minicyklar och släpar dem genom skog och uppför berg där det inte går att cykla, skrattar Petra. Vi förflyttar oss 3–4,5 mil per dag ungefär. Rekordet är sex mil på en dag. 

Petra och Kennet berättar att de är periodare när det gäller träning. De varvar gruppträning 4-6 gånger med perioder av att vara soffpotatisar. Förutom hittaut så har de nyligen upptäckt padel.

-  I år har vi inte köpt gymkort då hittaut är en mycket roligare form av motion, säger Petra. Vi har blivit av med en hel del extrakilon.

Hinner ni med att se något annat av platserna ni besöker? 

- Vissa kvällar orkar vi gå ut och äta, men ibland har vi varit helt slut. Då blir det tyvärr ingen romantisk middag, ler Petra. Men vi stöter på fina ställen som vi aldrig skulle kommit till när vi hittarut!

Paret Berggren är nu uppe i 900 registrerade checkpoints. Målet innan säsongens slut är att hinna ta alla checkpoints på de hittautorter de påbörjat. Och eventuellt börja med någon ny, ifall suget skulle bli för stort.

- Vi tycker det är kul när vi lyckas bli veckans raket eller få bra placeringar, det är tydliga och nåbara mål som ger lite extra sporre. Vi är helsålda på hittaut, det är en så rolig aktivitet. Vi har redan börjat planera inför nästa års hittautsemester.

 

Petra Berggren

Kennet på hittautsemester i Stockholm

Petra Berggren

Plötsligt dök det upp en docka i skogen i Gävle.