Nyheter

Efter deras första orienteringsträning blev de fast i sporten

ol ol
Från att ha spelat basket som ung till att bli helt fast i orientering som 45-åring. För två år sedan hade Victorias dotter tröttnat på dansen och ville söka sig till en ny aktivitet. De fick då ett tips från kusinens man som själv orienterar, att de skulle komma och testa på Söders Tyresös nästa träning. Victoria och hennes dotter gick på deras träning och efter den var de fast!
"Det är en riktig utmaning, men också som en rolig skattjakt"

Namn: Victoria Enbäck
Ålder: 45 år
Orienteringslubb: Söders Tyresö i Stockholm

 Victoria

Hur kom det sig att du började med orientering? 

-För två år sedan ville min dotter prova på något nytt, hon hade tröttnat på sin dans. Men hon ville inte gå dit själv så då följde jag med. Efter första träningen så var vi fast. Det är så mycket kreativitet på träningarna och väldig variation på uppläggen.

Det bästa med att orientera är att få vara ute i skogen och vara med om alla naturupplevelser som t.ex månsken. Det är som en skattjakt och samtidigt väldigt utmanande och den glädje som finns i att hitta kontrollerna är härlig. 

I Söders Tyresö är det väldigt fin gemenskapen på träningarna och det serveras alltid mat efteråt, det är så trevligt. 

Istället för att sitta hemma framför tv:n så kommer vi ut en vanlig vardagskväll- Och det bästa av allt är att få träna med min dottern.  

Vi har mest varit med på träningarna men vi har testat en form av inomhusorientering. Dottern ska faktiskt springa distriktsmästerskapen i stafett om några helger. Vi vill sen testa att tävla tillsammans, en öppen bana ska vi köra.


(På orienteringstävlingar finns det alltid Öppna banor som är motionsorientering, du väljer bana utefter din nivå och anmäler dig direkt på plats. Passar alla och du får även springa tillsammans.)

    

 Varför skulle du rekommendera sporten till andra? 

-Det är ett roligt sätt att röra på sig. Det är verkligen mycket roligare än att springa från a till b eller en vanlig löprunda. Istället blir varje kontroll som en gåta och alla kan oavsett ålder vara med på sin nivå.

·        

Hade du fördomar innan du började med sporten? 

- Ja, det hade jag, att det skulle vara svårt och krävs att man började i tidig ålder. Sen att man inte skulle känna sig välkommen i en klubb, men det har varit tvärtom, det var okej att ställa massa dumma frågor.

 

 I helgen ska jag faktiskt göra premiär och testa hittaut i Jönköping. Jag ångrar att jag inte kom i kontakt med orienteringen tidigare i mitt liv men jag är så glad att min dotter får vara ung i denna sport. 

 

Tre snabba:

- Uppförsbacke eller nedförsbacke?
Uppförsbacke.

- Ensam eller tillsammans?
Tillsammans

- Stads- eller skogsorientering?
SkogsorienteringTack för ett inspirerande samtal Victoria.

Hoppas att fler också vågar ta steget att komma iväg på en klubbs orienteringsträning, tävling eller motionsorientering!