Nyheter

"Det stod en älg mitt på stigen och blockerade vägen till min checkpoint"

Pia Pia
I lördags gick startskottet för årets hittautsäsong i och med att Alingsås drog igång sitt projekt. Det är femte året som hittaut finns på orten och på bara två dagar hade 500 deltagare registrerat minst en checkpoint. "Vädret var perfekt och parkeringar var fulla" summerade arrangören. En av Alingsås hittautdeltagare är Pia, som med stor entusiasm deltagit alla år.

Pia från Alingsås fick upp ögonen för hittaut när kartan kom i brevlådan ihop med tidningen första året. Eftersom hon älskar att vara ute i naturen och gillar utmaningar med tävlingsmoment blev hittaut en perfekt aktivitet.

- Hittaut passar att göra såväl på egen hand som tillsammans med andra. Andra året (2017) tog jag med min då 4-åriga brorsdotter Isabel ut och hon tyckte det var jättekul att vara med faster i skogen. 

Det ledde till att Pias bror Ola också blev intresserad, och så började Ola och Pia att leta checkpoints tillsammans i Borås.  

- Kul att få hänga tillsammans på sådana här äventyr, men ibland får jag säga till honom att sakta ner tempot så vi hinner titta upp och njuta lite av naturen också, skrattar Pia. 

dubbel

Om det är svårare terräng vill Pia gärna ha sällskap, men ofta tar hon checkpointsturer själv ihop med sin hund och tycker nästan att det är det bästa. I skogen är man dock aldrig riktigt ensam.

- Förra året fick jag vända precis innan en checkpoint för det stod en stor älg i vägen på stigen. Det var lite frustrerande att inte kunna ta den när jag var så nära, skrattar Pia.


älg

I närheten av Alingsås finns även en tredje hittautort, Vårgårda. Då hänger Pia cykeln bak på bilen och väl på plats cyklar hon runt mellan dom flesta checkpoints. 

Bland hittautorterna Alingsås, Borås och Vårgårda är favoritplatsen Alingsås. Trots att Pia bott hela sitt liv i Alingsås har hon tack vare hittat funnit flera fina ställen som hon inte tidigare kände till. Ett par favoriter är Dammsjöås och Brobacka från 2018. 

Pia hoppas att fler ska upptäcka hittaut, speciellt med tanke på den tid som vi är i nu. Därför är hon initiativtagare till Facebook-gruppen som hon själv har saknat. Gå gärna med i "Hittaut Sverige" för att dela erfarenheter, tips och fina bilder från hittaut. 

Smultronställe
Bilden är tagen vid Brobacka, Alingsås. Ett riktigt spektakulärt ställe. 

Pia avslutar med att berätta att det hade varit ett roligt äventyr att åka runt i hela Sverige med husbil och ta alla checkpoints. Att det är kul att möta likasinnade på sina turer, unga som gamla är också ett uppskattat inslag i hittaut.

Vi önskar lycka till och hoppas att Pia kan uppfylla sin dröm om att svemestra med hittaut.