Nyheter

Anna tog Värmlands alla hittaut- och naturpasskontroller: ”I bättre form än någonsin”

Anna Nordström nöjda checkpointjägare Anna Nordström nöjda checkpointjägare
Anna Nordström (t.v.) med sällskap från "Skärmtidens vänner".
Vi är många som under pandemin spenderat mer tid i skog och mark. En person som tack vare permittering kunnat vistas riktigt mycket i naturen är Anna Nordström från Ulvsby. Hon besökte under fjolåret alla Hittauts checkpoints och alla Naturpassets kontroller i Värmland. "Det var bra att ha något konkret att ta sig för på den nyvunna lediga tiden istället för att snickra", säger Anna med ett leende.

När restriktioner kom om att endast resa två timmar hemifrån förra våren förstod Anna att det varken skulle bli något O-ringen eller några semestertävlingar, som hon brukar sysselsätta sig med. En bekant skickade idén om att ta alla ”stolpar” i Värmland och Anna tänkte ”det kan väl inte vara så himla många”. Allt eftersom dök fler Naturpass upp och plötsligt hade antalet kontroller och checkpoints fördubblats till 1633 stycken. 

- Jag minns att jag tänkte ”det här kommer ju inte gå” men började och blev fast, berättar Anna. 

Och målet nåddes.

Anna Nordström damcykel i skog

Anna har under stora delar av pandemin varit permitterad på deltid, från ett jobb som kaffeexpert på Löfbergs som i vanliga fall innebär många resor. Jobbresorna ersattes av orienteringsutflykter runt om i Värmland för att hinna beta av 100 kontroller i veckan.

- Jag tappade respekten för att vara ute länge och att ta ett stort antal kontroller på en dag, säger Anna. En positiv sidoeffekt var att jag kom i bättre form än jag någonsin varit. Jag orkade hänga med dem jag inte brukade orka hålla samma fart som. Den långsammare farten och mjuka underlaget gjorde att jag slapp skador.

Det bildades en grupp kring utmaningen, ”Skärmtidens vänner”, som gjort gemensamma utflykter till olika hittaut- och naturpassområden. ”Skärmtidens vänner” avverkade Arvikas 60 hittaut-checkpoints på en och samma dag ifjol och besökte Grums i samma ärende denna sommar. Cykel, fika, bad och grillning som avslutning ingår i konceptet. Ett upplägg som Anna tror blir tradition: 

- Det har inte bara varit träning utan även ett stort socialt fokus, verkligen det ljuva livet! 

Anna Nordström fika bilvrak

En annan höjdpunkt från i år är födelsedagspresenten som Anna ordnade till sin kompis Kristin Johansson.

- Jag använde Hittauts checkpoints till ett ”multisport-event” som Kristin fick i present. Det blev åtta mil cykel, löpning, rullskidor och kajak för Kristin medan vi andra turades om att vara hjälpryttare. Självklart ingick även god mat och fika, berättar Anna.

Anna har fått se många nya platser, mycket djurliv och årstidernas växlingar på sina orienteringsutflykter. 

- Jag vill slå ett slag för Naturpasset: mer spektakulära områden än i Hittaut och mer orientering. Jag hoppas att fler ska upptäcka det!

Slutligen vill Anna rikta ett tack till alla som på olika sätt bidrar till att Hittaut och Naturpasset blir av.

- Det är ett fantastiskt arbete som många arrangörer har lagt ner på Hittaut och Naturpasset!

Anna Nordström Uller på Naturpassjakt