Nyheter

Alla 100 checkpoints i nummerordning på en och samma dag

flordal flordal
I Katrineholm var det ifjol två deltagare som tog alla 100 checkpoints redan första dagen, till fots och med cykel på drygt fem timmar. I år var det en annan duo som gav sig ut på samma uppdrag, men med ytterligare en tvist: att ta alla checkpoints i nummerordning.

Henrik och Axel Flordal, som bor i Katrineholm och är aktiva i orienteringsklubben där, ville ta sig an en annorlunda utmaning när årets hittautsäsong drog igång. 

- Jag tänkte att vi skulle passa på att ta alla checkpoints samma dag som de släpptes. Jag har tagit alla Naturpasskontroller i nummerordning tidigare, så det var inte allt för avlägset att göra detsamma med hittaut, säger Henrik. 

Det blev en lång dag för Henrik och Axel. De hade mätt upp distansen och visste att det var ungefär 56 km fågelvägen och trodde att det kunde gå. Den tillryggalagda distansen blev till slut 82 km, varav ca 4 km var orientering till fots och resten på mountainbike. De var ute i 7,5 timme och då går det åt en hel del energi.

- Vi hade med oss energi-gel, vatten och bullar i packningen. Sen avslutade vi dagen men en välförtjänt pizza på den pizzeria som låg närmast sista kontrollen, berättar Henrik.

Henrik har ritat delar av Katrineholms hittaut-karta och är välbekant med området efter ett otal löprundor i skogen, men gladdes åt att upptäcka några nya platser som han inte varit på förut. 

- Det var trevligt! Vi hade perfekt väder och träffade en del andra som också letade checkpoints. Eftersom vi skulle ta checkpoints i nummerordning passerade vi vissa kontroller flera gånger vilket var lite frustrerande, men det var ju självvalt, skrattar Henrik.

Bara under premiärhelgen hade Katrineholm 450 deltagare och över 8000 registrerade checkpoints. Hittautstarten var egentligen planerad till 1 maj, men då efterfrågan på en utomhusaktivitet blev stor när andra aktiviteter ställdes in för att begränsa smittspridningen av covid-19, lyckades arrangören tidigarelägga starten till påsk.

- Kul att se att människor som inte annars håller på med orientering ger sig ut med karta (app) i hand och letar checkpoints, avslutar Henrik.

Här kan ni se Henrik och Axels rutt: https://www.strava.com/activities/3279907524

    1-100

katrineholm

Här är duon vid sin sista checkpoint, nr 100.