Nyheter

102-åringen som hittar ut i Tibro

Sigrid 102 år hittar ut heading Sigrid 102 år hittar ut heading
Sigrid intill en av Tibros checkpoints.
Hittaut har deltagare i alla åldrar, men inte visste vi att det i Tibro finns en deltagare som är 102 år! Hon heter Sigrid och är förmodligen Hittauts äldsta deltagare. Sigrid har inte orienterat tidigare men har tillsammans med sin son Ragnar besökt Hittautcheckpoints under året.

Födelseår är frivilligt att uppge under ”mina uppgifter” och valen i rullmenyn stannar vid 1922. Här råkade Ragnar på problem när han skulle registrera Sigrids checkpoints – hon är nämligen född 1918. I och med begränsningen av valbara årtal vet vi inte om Hittaut har fler deltagare som levt längre än ett sekel. Den äldsta deltagaren som vi känner till är alltså Sigrid, som fyller 103 år i november. 

Sigrid har varit med om två pandemier och två världskrig under sina levnadsår. Någon tidigare erfarenhet av orientering hade hon inte när hon i år vid 102 års ålder provade Hittaut för första gången. Sonen Ragnar har orienterat sedan barnsben och har gjort Sigrid sällskap på Hittaut-utflykterna. 

     - Vi har siktat in oss på de checkpoints som finns i Tibros stadskärna under våra promenader, berättar Ragnar. Då går Sigrid med rullator. När vi ska ta checkpoints längre bort blir det rullstol. Jag berättar för Sigrid vad vi passerar och då förstår hon vad som är byggnader, vägar och parkytor på kartan, fortsätter Ragnar. 

De har besökt checkpoints i närområdet där några större stigar är anpassade för rullstol, och även i parkområden. Sigrid berättar om höstfärgerna som nu klär Tibro och att hon tycker det är roligt att genom Hittaut se mer av samhället. 

Sigrid hittar ut

”Kul att fira tillsammans med en jämnårig” tyckte Sigrid när hon mumsade i sig av jubileumsbakelsen på Soldatshemmets 100-årsjubileum på Karlsborgs Fästning i september. Sitt eget 103-årskalas firas i november med barn, barnbarn och barnbarnsbarn.