Träna orientering

Man blir bra på det man tränar och orientering är inget undantag. Orientering handlar både om att utveckla fysiken och att bli en allt skickligare orienterare rent tekniskt. Vill du bli en vass orienterare räcker det inte med att vara snabb eller uthållig. Det räcker inte heller med att bli skicklig med karta och kompass och hitta snabbaste vägen. De bästa orienterarna kan springa, cykla eller skida snabbt och länge, i olika typer av terräng och de väljer sällan fel väg.

skido beskuren.jpg

Är man nybörjare är en bra start att läsa lära sig grundmomenten, kartan och kompassen, läs mer om detta under "Så funkar orientering". 

Har man provat orientering och vill utvecklas mer kan en utbildning vara ett bra nästa steg och/eller att gå med i en orienteringsklubb. Du hittar klubbar och utbildningar via hitta orientering.

Är man en mer erfaren orienterare är respektive grens individuella utvecklingsplan väldig bra för att förstå vad som krävs och hur man utvecklas, både som motionsorienterare och tävlingsorienterare. 

Här hittar du utvecklingsplanerna för orienteringslöpning, skidorientering och mountainbikeorientering.

MTBO1.jpg

Teknikträningar

Gå med i en förening och delta regelbundet på teknikträningar. Med vägledning av kunniga ledare och möjlighet att träna specifika moment övar du upp din orienteringsförmåga.