Nyheter

PROVA PÅ ORIENTERING PÅ DINA VILLKOR

Fagra Åstön lockar många Fagra Åstön lockar många
Det är sensommar, solen värmer och kvällarna är fortfarande ljusa. Varför inte ge sig ut i naturen och känna doften av skog och samtidigt höra fåglarna kvittra? Varför inte upptäcka nya platser eller återupptäcka gamla smultronställen? Nu är den bästa tiden på året att ge sig ut i naturen. Det är också nu orientering är som bäst att prova på och det finns massa orientering nära dig, oavsett förutsättningar och ambition. Du behöver bara lite tid, nyfikenhet och vilja.


FEM SÄTT ATT PROVA PÅ ORIENTERING

Naturpasset
Här gäller det att plocka ett antal kontroller noga utvalda för att ge dig en utmaning och naturupplevelse i skogen. Kontrollerna sitter ute mellan april till oktober och du kan besöka dem när och hur ofta du vill. Naturpasset arrangeras av landets orienteringsföreningar och finns på cirka 400 ställen runtom i Sverige. På www.naturpassomraden.se hittar du vilket Naturpass som ligger närmast dig och vart du kan köpa kartan.

Hittaut
Likt Naturpasset men har alltid enklare kontroller i stadsmiljö. Kontrollerna, eller checkpoints som de här kallas, finns i olika svårighetsgrad och är utplacerade i stads- eller närmiljö. Checkpoints nås med fot, cykel eller rullstol. Alla kan utöva hittaut och aktiviteten är gratis. Online registrerar du dina tagna checkpoints och kan sedan jämföra dig med andra – din mamma, kollega eller vän. Vad som gör hittaut så unikt är den är gratis och finns idag i 20 orter runt om i Sverige. Fokus ligger på kartan och de digitala verktygen. Till hittaut

Motionsorientering
Ett arrangemang där svårighetsgraden är lite lättare men du samtidigt får ta klivet ut i skogen. Arrangemanget hålls oftast i närmiljö och på plats finns alltid instruktörer som hjälper dig att välja bana och komma igång. Läs mer på www.motionsorientering.se.

Tävling
Tävling är ett bra sätt att testa orientering.  Det finns två typer av klasser: tävlingsklass och motionsklass. Tävlingsklasserna är indelade efter kön och ålder medan motionsklasserna är indelade efter svårighetsgrad, grön är enklast och svart svårast. Motionsklasserna kan du anmäla dig till på plats och startar när du vill inom ett visst tidsspann. Mer information om vilka tävlingar som erbjuds finner du på www.eventor.orientering.se. Varje år arrangeras cirka 700 tävlingar runt om i Sverige.

Hälsa på en orienteringsförening  
Genom att ta kontakt med en närliggande förening blir det väldigt enkelt att testa på orientering. Många föreningar erbjuder prova på-träningar eller nybörjarkurser för barn eller vuxna. Det bästa sättet att utvecklas som orienterare är att gå med i en förening. Det finns 600 orienteringsföreningar utspridda över hela Sverige. 


Vill du lära dig mer - Gå in på "Så funkar orientering"

prova startsida.jpg  träna startsidan.jpg  tävla startsidan.jpg  nora karta.jpg