Nyheter

Storartad premiär med tio kartområden i Skellefteå

Skellefteå Skellefteå
Bland de 29 hittautprojekt som är nya säsongen 2021 var Skellefteå först med att skriva avtal och dra igång planeringen. Tack vare den goda framförhållningen och det stora engagemanget har arrangörsföreningarna Skellefteå OK och Långvikens OK inte behövt börja i liten skala utan valt att slå på stort redan första året.

Möt Håkan Lundmark, projektledare för hittauts näst nordligaste projekt: i Skellefteå, en stad väl värd att besöka med sina välbehållna kyrkstäder och hembygdsparker samt Sveriges äldsta träbro.

Hur känns det att arrangera hittaut för första gången? 

Vi har gjort precis tvärt emot vad som rekommenderas i den ypperliga handledning som beskriver hittaut, dvs starta lite försiktigt! Vi har förutom hela centralorten med ytterligare NIO orter runt om i kommunen (som till ytan är större än Uppland!). Denna utmaning tror vi att vi fixar tack vare att vi på de flesta orter haft Naturpass tidigare och att vi spridit ansvaret på fyra klubbar. Samtidigt har detta grepp bidragit till att kommunen och övriga sponsorer varit väldigt positiva till arrangemanget.

Hur har ni resonerat kring var ni placerat era checkpoints? 

Vi har valt att en stor andel checkpoints ska vara lättillgängliga detta premiärår. I centralorten når du 70% av checkpoints med barnvagn, i de andra orterna 40-50%. Vi kommer inte använda vårt stora friluftsområde i centralorten, pga avlysning för Tiomila 2023, en stor orienteringsstafett som arrangeras på olika platser varje år (löparna får inte skaffa sig kännedom om tävlingsområdet på förhand). För den som vill komma hit och träna skogsorientering kan vi också erbjuda några Naturpass och de särskilda träningspaket som skapats inför Tiomila.

Finns det några smultronställen som ni rekommenderar? 
Vi har ett fruktbart samarbete med Visit Skellefteå och Kultur- och fritidsförvaltningen som resulterat i att vi kommer att lyfta fram en mängd smultronställen runt om i kommunen, mer eller mindre kända för kommuninvånarna. Kommer du utifrån sticker vi ut med flera välbehållna gamla kyrkstäder, hembygdsparker, Sveriges äldsta träbro osv. Också vår natur med både kust- och inland, vilda älvar och tysta skogar är en upplevelse.

Hur tror ni responsen blir på hittaut hos invånarna i Skellefteå?  
Vi tror på bra respons, skidspåren har varit överfulla med motionärer hela vintern och på våra många broarna runt-promenader har det varit kö. Vi har också i planeringen mötts av otroligt mycket positiv respons.


Hittaut Skellefteå har premiär den 20 maj och välkomnar såväl skelleftebor som tillresta ut att upptäcka staden och dess omgivningar.