Nyheter

hittaut letar sig in på arbetsplats och i skolan

hav hav
Företag och skolor använder sig flitigt av hittaut, det är ett bra sätt att få in vardagsmotionen på, för en bättre och hållbar hälsa. På företagen motiverar avdelningarna varandra att ta fler checkpoints än den andra eller för skoleleverna blir det ett ypperligt sätt att lära sig mer om orienteringens grunder.
Företagsutmaningen lockar oväntade deltagare

Vi har fått ta del av ett företag i Edsbyn som är aktiva i hittaut´s företagsutmaning.

Svenska Fönster i Edsbyn satsar på friskvårdsaktiviteter för personalen och gick in direkt som huvudparter för hittaut Ovanåker när det startade under våren 2017. Eftersom hittaut passar mycket bra in i vår filosofi för friskvård – alla ska kunna vara med, det ska kunna ske i anslutning till arbetsdagen och man ska kunna ta med familjen. Dessutom vill vi att alla ska upptäcka den fantastiska naturen som vi har i vårt närområde.Många medarbetare har blivit väldigt engagerade i hittaut. 

En rolig trend vi ser är att hittaut lockar helt andra, oväntade, deltagare än de som brukar vara med på företagets friskvårdsaktiviteter. De har uppmuntrats av företagets friskvårdsgrupp till att vara med genom att friskvårdsgruppen delar ut kartor, utförlig information om företagsutmaningen och återkommande utlottningar av mindre priser till alla som deltar. Men viktigast av allt är att det finns medarbetare som drar med sig varandra och peppar sina lag.

Vi hade även en väldigt lyckad aktivitetskväll tillsammans med företagets personalförening under vilken våra kollegor kunde köra cykelbingo till ett område där det finns många checkpoints. På plats kunde man samla checkpoints, det fanns en hinderbana för barnen och vi grillade burgare till alla deltagare. Ett enkelt koncept då många tog chansen att motionera, umgås och njuta av vår natur. 


Svenska fönster

På bilden ser ni avdelningen "Avrop" från en härlig kväll i Alfta då de tog checkpoints tillsammans. 

Intervju med Linnéa Olevik, HR-specialist, och Ylva Lundin, Copywriter, som båda är med i företagets friskvårdsgrupp. 


hittaut- ett bra verktyg för skolor

Idrottsläraren Sara Andersson på Ektorpsskolan i Norrköpings kommun kör hittaut med eleverna, hon tycker att det är ett bra verktyg att integrera det digitala även i idrott och hälsa. Vi har börjat använda hittaut på idrotten nu i höst, första lektionen går vi tillsammans och passar kartan och hittar några kontroller tillsammans. De eleverna som vill får ladda ned appen och arbeta med den.

Vi fortsätter sedan med att eleverna får träna och hitta en eller par kontroller själva på de kommande lektionerna. Vi använder det främst för årskurs 7, kommer även köra även i årskurs 8-9.

Det är ett roligt och enkelt sätt att få in orienteringen i undervisningen, det blir mer genomtänkt och genomarbetat än om vi skapar egna banor etc. Vi får ta del av uppdaterade kartor, något som eleverna kan fortsätta med på egenhand om de blir intresserade och att det finns olika nivåer på kontrollerna. Sara tror att hittaut på lektionstid kan inspirera någon av eleverna att våga testa på egen hand på fritiden. Det är även tidsbesparande för mig att inte alltid behöva hänga upp egna kontroller.

Skola


Vi tycker det är väldigt roligt att hittaut används så flitigt både i arbetslivet och i skolor, då de skapar en bättre hälsa och mer vetskap i orientering. Tack för att ni delar med er och bidrar till härlig läsning. 

Många av våra orter erbjuder företag och/eller skolutmaningen som skapar större motivation hos deltagarna att tävla om titel: Ortens hurtigaste företag eller skola.

Är ert företag/skola intresserad av att delta i Företagsutmaningen eller Skolutmaningen? Kontakta er lokala arrangör och kom igång i den avslutande perioden av hittaut 2018.